Magvas hamburger zsemlék és parmezános-oregánós szendvicskenyerek
sponsored links
Lassan tradícióvá válik nálunk, hogy karácsony második napján hamburgert készítek. Meséltem karácsonyi bejegyzésemben, hogy egészen visszavettem a két napig készülõ, embert próbáló menüsorokból, idõvel rájöttem, hogy a családom sokkal jobban értékeli, ha legalább karácsonykor kidugom a fejem a konyhából és inkább velük töltöm az idõt.
Amikor ezt eldöntöttem olyan alapanyagot választottam a háromnapos karácsonyi menühöz, mely eléggé nemes az alkalomhoz, mégis ripsz-ropsz elkészíthetõ. No, és minden családtag szereti, beleértve a nagyszülõket is, akik szenteste nálunk vacsoráznak, ünnepelnek.
Így esett a választásom a bélszínre, mely minden szempontból kiemelkedõen megfelel. Egy szép egész hizlalt bélszínbõl 3 fõételt is elkészítek, így a három napos ünnep fõételei megoldva: 24.-én ebédre tatár bifszteket, szent este filet mignontváltozatos köretválasztékkal és ünnep második napján bélszínburgert készítek. Ünnep másnapján kimenõm van, mert anyósomnál estebédelünk. J
Mielõtt felhõkölne bárki, hogy karácsonykor hamburgert készíteni, ez a rövid történet mindenképpen meggyõzi, hogy igen!
Nem lehet szebb koronája egy ünnepi menüsornak, mint a frissen illatozó, saját receptem szerinti zsemlék és szendvicskenyerek, melyek még langymelegen fejedelmi tölteléket kaptak, de errõl majd legközelebb mesélek.
Hozzávalók 4 zsemléhez és 4 szendvicskenyérhez
40 dkg kenyérliszt BL 80
2 tanyasi tojás
5 dkg olvasztott vaj
2 evõkanál porcukor
? teáskanál só
1 felvert tojás 1 evõkanál tejjel elkeverve a kenéshez
lenmag, szezámmag, tökmag, valamint reszelt parmezán és szárított oregánó a szóráshoz
Az összes alapanyagból összeállítottam a tésztát, 10 percig letakarva pihentettem, majd alaposan dagasztottam. Olajos felületen 20 perc múlva majd 30 perc múlva ismét megdagasztottam majd 30 perc múlva finoman átgyúrtam, 8 részre vágtam és cipókat formáztam belõle.
4 cipóból 5 perc elteltével szendvicskenyeret formáztam (formázás itt) majd letakarva további 40 percig kelesztettem a zsemléket is és a szendvicskenyereket is.
Megkentem a zsömléket egy evõkanál tejjel elkevert felvert tojással, megszórtam lenmaggal, szezámmaggal, tökmaggal majd 180 fokos sütõben 15 percig sütöttem.
Míg sültek a hamburger zsemlék addig megkentem tojással a szendvicskenyereket majd reszeltem rá bõven parmezánt, majd morzsoltam rá szárított oregánót és mentek a sütõbe 15 percre a zsemlék után.
Csinosak, pirosak, illatosak lettek, mint mindig! Megint összegyûlt néhány új zsemle és hamburger recept, úgyhogy hamarosan összegzés is várható! J