Magkeksz (kréker)
sponsored links
A legegyszerûbb ropogós keksz.
Tökéletes falat önmagában, kevés sajttal, vagy almával, zöldséggel vagy amihez éppen kedvünk szottyan.
A krémlevesek, saláták koronája lehet. Vajon ki állna ellen az illatos pirított magocskáknak?
Tökmagból és szezámmagból készítettem.
Magkeksz
Hozzávalók
100 g tökmag
50 g szezámmag
1 ek (10 g) extra szûz olívaolaj
só (himalája)
frissen õrölt bors
3 - 4 ek víz (3 elég volt, de ugye nem minden kanál egyforma)
A sütõt 150 fokra melegítettem, azaz bekapcsoltam (légkeverés).
A tökmagot az aprítógépbe tettem és amennyire lehetett összedaráltam.
Hozzáadtam a szezámmagot, a sót, az olajat.
Újra elindítottam a gépet, a cél most az volt, hogy alaposan összekeverjem.
Hozzáadtam a vizet és újabb keverés.
Tepsire sütõpapírt terítettem, majd ráöntöttem a magõrleményt.
Kezemmel elõbb összenyomtam "cipóvá", majd szétlapogattam.
Egy darab folpack fóliát terítettem rá, és a fólián keresztül egészen vékonyra nyújtottam (2-3 mm).
Habkártyával "felszeleteltem", de nem vágtam át, csak bejelöltem/mélyedést nyomtam bele
(itt fogom majd eltörni). (20 db)
A meleg sütõbe tettem, inkább szárítani, mint sütni, bár én szeretem, ha a szélét kicsit megkapja.
10 - 11 perc.
Sokáig megõrzi minõségét, ha kihûlt állapotában légmentesen zárt dobozban, üvegben tároljuk.
Ezt a receptet, alapnak gondoltam.
Másféle maggal is elkészíthetjük.
Fûszerezhetjük friss vagy szárított zöldfûszerekkel, snidlinggel, fokhagymával.
Van már egy kréker és egy kétszersült a blogon,
bár munkásabbak de azok is nagyon-nagyon finomak.