Madártej szelet
sponsored links
Én csak sütök és sütök, de ritkán posztolok Most Gesztike gyengéd “nyomására” teszem fel ezt a sütit. Elöször azt gondoltam, – mondtam is Gesztinek – hogy már biztos fenn van a blogon olyan régóta sütöm és meg voltam róla gyözödve, hogy feltettem már, pedig nem! Arra sem emlékszem, hogy honnan van a recept, kaptam-e valakitöl, vagy találtam, vagy családi recept!? Biztos sokan ismeritek, mert tényleg nagyon régi. Azért talán lesz valaki, aki örömmel veszi és az újdonság erejével hat rá.
Hozzávalók:
a “tésztához”:
8 tojás fehérje
8 e.k. cukor
8 e.k. liszt
1 t.k. sütöpor
csipetnyi só
a krémhez:
8 tojás sárgája
4 e.k. cukor
5 e.k. liszt
3 cs. vaniliás cukor
4 dl tej
18 dkg vaj v. margarin
10 dkg porcukor
4 dl tejszín
2 cs. habfixáló
reszelt csoki a tetejére
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem. Közben fokozatosan adtam hozzá a cukrot. A lisztben elkevertem a sütöport és részletekben beleszitáltam a habba, óvatosan beleforgatva.
150°-ra elömelegíett sütöbe toltam, sütöpapírral bélelt. közepes méretü tepsiben. Pár perc után visszevettem a höt és inkább szárítottam, mint sütöttem a habot. Amikor teljesen rózsaszín lett a teteje kivettem a sütöböl és hülni hagytam.
A tojás sárgákat a cukorral, vaniliás cukorral és liszttel csomómentesen elkevertem, hozzáadtam a tejet és lassú tüzön, folyamatosan kevergetve sürüre föztem és ezt is hülni hagytam. A margarint habosra kevertem a porcukorral, majd a teljesen kihült krrémhez kevertem.
Rásimítottam a tésztára a krémet, amire a felvert tejszín következett. A tetejére csokit reszeltem.