Macerás macaronok...
sponsored links
Fúúú, de még mennyire macerás! Esküszöm nem értem. Ez a 4. és 5. próbálkozásom és egyiknek sem lett talpa. Ezek gúnyolódnak velem. Ott ülök a sütõ elõtt, tépem a hajam, hogy megint nem lesz talpuk és látom, hogy röhögnek rajtam. Kiröhögnek. De nem érdekel, akkor sem hagyom magam. :)
Már tényleg nem tudom, hol rontom el. Mandulalisztem van. Átszitálom. A tojást pihentetem. Kipróbáltam több féle hõfokot is. Semmi. Az ízük fantasztikus, aki megkóstolja készen van, de én tudom, hogy ez így nem okés. Nagyon nagyon nem okés. Most picit pihentetem a macaron témát, picit hagyom, nem is nézek recepteket, nem is keresek természetes színezékeket (céklaport Pécs egyetlen Bioboltjában sem lehet kapni) és nem is agyalok rajta mi lehet a gond. :)
Alaprecept megint Renitõl, -Reni! Beiratkozom hozzád egy Macaron-készítõ tanfolyamra!- ;D
Sárga majdnem-macaronok csokoládé ganache-sal töltve
Hozzávalók: 55 g pihentetett tojásfehérje (2 napig szobahõmérsékleten), 70 g átszitált mandulaliszt, 100 g átszitált porcukor, 10 g kristálycukor, 1 tk kurkuma
Csokoládé ganache: 100 g 60%-os Tibi étcsokoládé, 1 dl tejszín
0. A tölteléket elõzõ nap megcsinálom: a tejszínt felforrósítom, majd a tûzrõl levéve belekeverem a csokikockákat és olvadásig keverem. Hûtõbe teszem.
1. A tojásfehérjét 2-3 napig lefedve szobahõmérsékleten tárolom. (konyhapulton a sarokban)
Ha eljött az idõ :) felverem a fehérjéket. Mikor már kezd összeállni, hozzáöntöm a kristálycukrot és keményebbre verem.
2. Az átszitált mandulalisztes porcukrot hablapát segítségével a habhoz keverem, finoman de határozottan. Az esetleges levegõbubikat ki kell belõle keverni.
3. Két tepsire szabott sütõpapírra egy 50 forintos segítségével köröket rajzolok 3-4 cm távolságra egymástól. Mindkét papírra rakok egy-egy tiszta papírt, hogy a grafit ne fogja meg a makikat. A masszát habzsákba töltöm és sima kör lyukú csõvel merõlegesen a sütõpapírra nyomom, annyit, hogy a körök széléig kiterüljön (még úgyis terül pár millimétert). Egy órára békén hagyom, ezalatt kicsit megszilárdulnak.
4. 175 fokra elõmelegített sütõbe tolom az elsõ tepsit 4-5 percre, amíg (elvileg) a macaronoknak megjelennek a talpaik, ekkor 2-3 percre résnyire kinyitom a sütõt, a hõfokot visszaveszem 130 fokra és így sütöm még 10 percig õket. Így járok el a második tepsivel is.
5. Lekapkodom a sütõpapírról, hagyom kihûlni. 2-2 felet összeragasztok a krémmel és lezárt dobozban 24 órára hûtõbe teszem.
Csokoládés majdnem-macaronok
A recept annyiban változik hogy kurkuma helyett egy lapos ek átszitált holland kakaóport keverek a mandulalisztes porcukorhoz, de ugyanennyi mennyiséget elveszek a mandulalisztes keverékbõl.
Már tényleg nem tudom, hol rontom el. Mandulalisztem van. Átszitálom. A tojást pihentetem. Kipróbáltam több féle hõfokot is. Semmi. Az ízük fantasztikus, aki megkóstolja készen van, de én tudom, hogy ez így nem okés. Nagyon nagyon nem okés. Most picit pihentetem a macaron témát, picit hagyom, nem is nézek recepteket, nem is keresek természetes színezékeket (céklaport Pécs egyetlen Bioboltjában sem lehet kapni) és nem is agyalok rajta mi lehet a gond. :)
Alaprecept megint Renitõl, -Reni! Beiratkozom hozzád egy Macaron-készítõ tanfolyamra!- ;D
Sárga majdnem-macaronok csokoládé ganache-sal töltve
Hozzávalók: 55 g pihentetett tojásfehérje (2 napig szobahõmérsékleten), 70 g átszitált mandulaliszt, 100 g átszitált porcukor, 10 g kristálycukor, 1 tk kurkuma
Csokoládé ganache: 100 g 60%-os Tibi étcsokoládé, 1 dl tejszín
0. A tölteléket elõzõ nap megcsinálom: a tejszínt felforrósítom, majd a tûzrõl levéve belekeverem a csokikockákat és olvadásig keverem. Hûtõbe teszem.
1. A tojásfehérjét 2-3 napig lefedve szobahõmérsékleten tárolom. (konyhapulton a sarokban)
Ha eljött az idõ :) felverem a fehérjéket. Mikor már kezd összeállni, hozzáöntöm a kristálycukrot és keményebbre verem.
2. Az átszitált mandulalisztes porcukrot hablapát segítségével a habhoz keverem, finoman de határozottan. Az esetleges levegõbubikat ki kell belõle keverni.
3. Két tepsire szabott sütõpapírra egy 50 forintos segítségével köröket rajzolok 3-4 cm távolságra egymástól. Mindkét papírra rakok egy-egy tiszta papírt, hogy a grafit ne fogja meg a makikat. A masszát habzsákba töltöm és sima kör lyukú csõvel merõlegesen a sütõpapírra nyomom, annyit, hogy a körök széléig kiterüljön (még úgyis terül pár millimétert). Egy órára békén hagyom, ezalatt kicsit megszilárdulnak.
4. 175 fokra elõmelegített sütõbe tolom az elsõ tepsit 4-5 percre, amíg (elvileg) a macaronoknak megjelennek a talpaik, ekkor 2-3 percre résnyire kinyitom a sütõt, a hõfokot visszaveszem 130 fokra és így sütöm még 10 percig õket. Így járok el a második tepsivel is.
5. Lekapkodom a sütõpapírról, hagyom kihûlni. 2-2 felet összeragasztok a krémmel és lezárt dobozban 24 órára hûtõbe teszem.
Csokoládés majdnem-macaronok
A recept annyiban változik hogy kurkuma helyett egy lapos ek átszitált holland kakaóport keverek a mandulalisztes porcukorhoz, de ugyanennyi mennyiséget elveszek a mandulalisztes keverékbõl.