Macaron
sponsored links
Életemben nem ettem még macaron-t, ezt a színes, édes, francia édes süteményt. Viszont több gasztroblogon is találkoztam vele, nagyon felcsigázott, igazi kihívásnak tûnt. Ahogy olvastam a recepteket, el is bizonytalanodtam, hogy ennek inkább neki sem állok, olyan trükkös...
De Latsia blogján megnyugtató bejegyzéssel találkoztam, meg egy egyszerû recepttel (nem volt benne 4 napig pihentetett fehérje, cukorszirup 150 fokra lehûtve, és társai), így hát nekiálltam.
Mivel több helyen is olvastam, hogy a pár csepp ételszínezék nagyon halovány volt, így adtam az érzésnek, jóóó sokat belenyomtam. Lett is színe! :)
Amit a recept elõtt még hozzáfûznék: nekem nem lett folyós a tojáshabkrém, így a kis félgömböknek lett csúcsa, ahogy kinyomkodtam a zacskóból, de ez csak az esztétikai élményen rontott, az íze és az állaga remek! (a leírások alapján éppen olyan, amilyennek lennie kell)
Igaz, nincs összehasonlítási alapom, de merem ajánlani az alábbi receptet mindenkinek!
Hozzávalók:
12,5 dkg mandula
25 dkg porcukor
12,5 dkg tojásfehérje (nekem ez 4 db volt)
0,75 dl kristálycukor = 7,5 - 8dkg kristálycukor
1 ek kakaó
piros ételfesték (elhagyható, vagy bármilyenre cserélhetõ)
Csokoládé krém (ganache)
15 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
3,5 dkg vaj
A hozzávalókat összeolvasztjuk és behûtjük, hogy majd a kész macaronokat megkenjük vele.
A mandulát a robotgéppel megdaráltam, hozzáforgattam a porcukrot és félretettem.
A tojásfehérjéket habbá vertem, majd a vége felé hozzászórtam (állandó keverés mellett) a kristálycukrot és belecsöpögtettem az ételfestéket is.
Szép rózsaszín hab lett (legközelebb több ételfesték kell bele, mert sülés után túl halvány rózsaszín lett).
Kakaót én kihagytam.
A cukros mandulát óvatosan a habhoz szórtam és összeforgattam.
Nyomózsákba töltöttem és sütõpapírral bélelt tepsire kb. egyforma korongokat nyomtam.
(Kb. 50 Ft-os pénzérme nagyságúakat ez nálunk az 5 svéd koronás mérete.)
30 percig szobahõmérsékleten száradni hagytam, majd 160 fokos sütõben 10-12 perc alatt készresütöttem.
A sütõbõl kivettem, hûlni hagytam, majd éles késsel leemeltem a sütõpapírról õket.
(Nekem simán lejöttek, ha valakinek nem, sülés után terítsen ki egy vizes konyharuhát és a tepsirõl sütõpapírral együtt óvatosan húzza át a macaronokat a konyharuhára, pár perc múlva simán elválnak a sütõpapírtól.)
A csokoládé ganache-sal megkenünk egy macaront és egy másikat illesztünk hozzá.
Csak annyit töltsünk meg, amennyit megeszünk, a többi lezárt üvegben sokáig eláll.
De Latsia blogján megnyugtató bejegyzéssel találkoztam, meg egy egyszerû recepttel (nem volt benne 4 napig pihentetett fehérje, cukorszirup 150 fokra lehûtve, és társai), így hát nekiálltam.
Mivel több helyen is olvastam, hogy a pár csepp ételszínezék nagyon halovány volt, így adtam az érzésnek, jóóó sokat belenyomtam. Lett is színe! :)
Amit a recept elõtt még hozzáfûznék: nekem nem lett folyós a tojáshabkrém, így a kis félgömböknek lett csúcsa, ahogy kinyomkodtam a zacskóból, de ez csak az esztétikai élményen rontott, az íze és az állaga remek! (a leírások alapján éppen olyan, amilyennek lennie kell)
Igaz, nincs összehasonlítási alapom, de merem ajánlani az alábbi receptet mindenkinek!
Hozzávalók:
12,5 dkg mandula
25 dkg porcukor
12,5 dkg tojásfehérje (nekem ez 4 db volt)
0,75 dl kristálycukor = 7,5 - 8dkg kristálycukor
1 ek kakaó
piros ételfesték (elhagyható, vagy bármilyenre cserélhetõ)
Csokoládé krém (ganache)
15 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
3,5 dkg vaj
A hozzávalókat összeolvasztjuk és behûtjük, hogy majd a kész macaronokat megkenjük vele.
A mandulát a robotgéppel megdaráltam, hozzáforgattam a porcukrot és félretettem.
A tojásfehérjéket habbá vertem, majd a vége felé hozzászórtam (állandó keverés mellett) a kristálycukrot és belecsöpögtettem az ételfestéket is.
Szép rózsaszín hab lett (legközelebb több ételfesték kell bele, mert sülés után túl halvány rózsaszín lett).
Kakaót én kihagytam.
A cukros mandulát óvatosan a habhoz szórtam és összeforgattam.
Nyomózsákba töltöttem és sütõpapírral bélelt tepsire kb. egyforma korongokat nyomtam.
(Kb. 50 Ft-os pénzérme nagyságúakat ez nálunk az 5 svéd koronás mérete.)
30 percig szobahõmérsékleten száradni hagytam, majd 160 fokos sütõben 10-12 perc alatt készresütöttem.
A sütõbõl kivettem, hûlni hagytam, majd éles késsel leemeltem a sütõpapírról õket.
(Nekem simán lejöttek, ha valakinek nem, sülés után terítsen ki egy vizes konyharuhát és a tepsirõl sütõpapírral együtt óvatosan húzza át a macaronokat a konyharuhára, pár perc múlva simán elválnak a sütõpapírtól.)
A csokoládé ganache-sal megkenünk egy macaront és egy másikat illesztünk hozzá.
Csak annyit töltsünk meg, amennyit megeszünk, a többi lezárt üvegben sokáig eláll.