M?KOS-MARCIP?NOS BABKA
sponsored links
m?kos-marcip?nos babka |
Volt m?r egy babka itt az oldalamon, amit nagyon szerett?nk, de nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy lehet ezt m?g tov?bb fokozni. ?s igen, lehet?.
Ez a m?kos-marcip?nos komb?, nekem a fejl?v?sem, mert im?dom. No de a babka ezzel az ?zes?t?ssel fel?lm?lta az elk?pzel?semet. Szerintem zseni?lis.
Tudtam, hogy a marcip?nnal valamit tennem kell, hogy ne nyomja el a m?k ?ze. Az el?z? csokis-marcip?nosn?l megtapasztaltam, hogy egy lapnak kiny?jtva nem tud ?rv?nyes?lni. Ez?rt bors?szem nagys?g? gomb?ck?kat k?sz?tettem a marcip?nmassz?b?l ?s ezeket a goly?kat tettem a m?kr?teg tetej?re. Meg?rte az id?t t?lteni a gomb?ck?kkal, mert ?gy val?ban ?rv?nyes?lt a marcip?n.
Hozz?val?k
t?szta
55 dkg liszt
10 dkg cukor
2 db. eg?sz toj?s
2 toj?ss?rg?ja
15 dkg vaj
1,5 dl. v?z
1,5 tasak sz?r?tott ?leszt?
1 csipet s?
t?ltel?k
25 dkg. dar?lt m?k
10 dkg cukor
1 tk. fah?j
1/2 citrom reszelt h?ja
1,5 dl v?z
5 dkg vaj
25 dkg marcip?nmassza
szirup
1,2 dl v?z
10 dkg cukor
2-3 ek. m?z
Elk?sz?t?s
El?z? nap ?rdemes elk?sz?teni a t?szt?t ?s a t?ltel?ket is, ?gy van ideje kipihenni mag?t a t?szt?nak ?s nek?nk is. M?snap marad a t?lt?s, form?z?s ?s s?t?s.
A t?szta hozz?val?it tedd a dagaszt?g?pbe ?s dagaszd ki. Jobb g?ppel k?sz?teni, mint k?zzel, mert egy el?g ragacsos t?szta a v?geredm?ny.
az elk?sz?lt t?szt?t tedd egy kiolajozott t?lba ?s f?li?val z?rd le, mehet a h?t?be egy napra.
a m?kot, cukrot, fah?jat, reszelt citromh?jat tedd egy kis l?basba, ?ntsd fel kev?s v?zzel ?s f?zd addig, m?g j?l bes?r?s?dik, legv?g?l keverd el benne a vajat, kih?l?s ut?n f?li?zd le ?s mehet ? is a h?t?be.
M?snap laz?n gy?rd ?t a t?szt?t, majd ny?jtsd egy nagy t?glalapp?. Kend meg a m?kkal. Goly?zd ki a marcip?nt ?s sz?rd sz?t a goly?kat a m?kon.
Tekerd fel a t?szt?t, mint egy bejglit, k?z?pen, hossz?ban v?gd kett? egy ?les k?ssel, majd ford?tsd kifel? a v?gott oldal?t ?s laz?n sodord ?ssze, form?zd koszor?nak, a k?t v?g?t dolgozd ?ssze ?s egy 24 centis, kivajazott tortaform?ba ?ltesd bele. T?gy a k?zep?be egy aluf?li?ba tekert kis ?veget vagy poharat, hogy sz?p form?t kapjon a koszor? k?zepe is.
Megsz?rtam kev?s szeletelt mandul?val, de ez elhagyhat?.
Told a hideg s?t?be, ?ll?tsd be 180 fok, l?gkever?s, 40 percre.
K?zben k?sz?tsd el a szirupot. Egy l?basba tedd a vizet, cukrot ?s m?zet, f?zd 2-3 percet ?s el is k?sz?lt.
Amikor kivetted a s?t?b?l az elk?sz?lt babk?t, azonnal locsold meg a sziruppal. Hagyd, hogy besz?vja a szirupot ?s kih?lj?n.
J? ?tv?gyat hozz??
m?kos-marcip?nos babka |
Csak, mert szeretem...kreat?v gasztroblog
A Facebookon ?s Instagrammon is