Lángos (burgonyás)

2014-01-25

sponsored links





Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg héjában fõtt, áttört burgonya (két darab közepes méretû kb.)
1.5 dl langyos víz kb.
1 teáskanálnyi cukor
2 dkg élesztõ
1 csapott evõkanálnyi só
0.5 dl olaj
+ a sütéshez olaj

Elkészítés:

Legjobb, ha a liszt is langyos, vagy legalább szobahõmérsékletû.

Langyos vízben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt.
Amikor az élesztõ felfut (5-10 perc), hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez a burgonyával együtt, és simára keverjük a robotgép dagasztó spiráljával.
Annyi vizet adjunk hozzá, hogy csomómentes, lágy, rugalmas tésztát kapjunk.
Amikor a tésztánk hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, olajat csorgatunk hozzá az edény oldala mentén, hogy kissé bevonja a tészta külsõ felületét.
Huzatmentes helyen, tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk megkelni két-háromszorosára, kb. 30 perc alatt.

A megkelt tésztát finoman átdagasztjuk kézzel.
Beolajozott kezünkkel ököl nagyságú darabokat tépünk a tésztából, gömbölyûre formáljuk, kissé ellapítgatjuk, és olajjal megkent felületre (tálcára, tepsire) tesszük õket kb. 15 percre.
Ahol dolgozunk, egyenletes hõmérséklet legyen, és továbbra se érje huzat a tésztát!

Bõséges mennyiségû olajat forrósítunk.
A legrégebben megformált darabokkal kezdjük a sütést, az az oldala, amelyik eddig felül volt, most kerüljön alulra.
Középrõl kiindulva a szélük felé, kihúzgáljuk kerek formára a tésztadarabokat, óvatosan bele eresztjük a forró zsiradékba, majd egyenként szép pirosra sütjük mindkét oldalukon a lángosokat.

Az olaj forró legyen, de ha túlzottan fel van hevítve, kívül hirtelen megpirul ugyan a tészta, de belül sületlen maradhat a vastagabb részeknél, ha pedig nem elég forró, megszívja magát nagyon zsiradékkal.
(Próbaképpen beledobhatunk egy kis darabka tésztát, és látni fogjuk, mikor alkalmas a sütésre.)
Papírtörlõre szedjük ki, hogy az olajat leitassuk. 

Kb. 8-10 db lesz belõle, a nagyságuktól függõen.
Tejföllel, fokhagymával kínálhatjuk.



Folytats a blogon ... nassolo.blogspot.com/2014/01/langos-b...

sponsored links

Keres?s