LIBAMÁJ PÁSTÉTOM(OK)

2010-04-10

sponsored links

a képet késõbb csatolom!

A helyzet az, hogy a jövõ héten lesz egy kampányzáró rendezvény, ahova vállaltam a svédasztalt. 120 fõ. Nagyon szeretném, ha jól sikerülne. Már most elkezdtem a pástétotmot készíteni. A libamájból természetesen. Végül 2 féle készül(t). Fõként azért, mert az egyiket 40 percig kell fõzni, a másik pedig serpenyõben gyorsan kész van. Így egyszerû volt a munkafolyamat, és ráadásul 2 féle pástétomot készítek. Egyszerre egy libamáj fér bele a serpenyõbe/ lábasba, úgyhogy a következõképpen csináltam: megtisztítok 1 libamájat, megy bele a befõttesüvegbe a borral, és a mézzel együtt, alágyújtok, majd megtisztítom a következõt, és kisütöm a hagymával, és a fûszerekkel. Pont úgy lesz kész, hogy mire a serpenyõset leturmixolom, letelik a 40 perc, és turmixolhatom az aszúsat. Kicsit hosszú ideig tart mind a 18-at végigcsinálni, de egyedül így a leghatékonyabb..

A receptek:

1. pástétom
  • 1 db hízott libamáj
  • 1 dl tokaji aszú
  • 1 ek méz
  • fehérbors

A májat min. 6 órára tejbe áztatod. Inazod/erezed, hártyázd. Darabokban befõttes üvegbe töltöd (2 db-ba fér bele) Hozzáöntöd az aszút, a mézet, sót, és borsot. Bugyogó vízzel teli lábasba teszed, és 40 percig fõzõd. Ha kész turmixold le, és mehet a hûtõbe.

2. pástétom
  • 1 db hízott libamáj
  • 3 dkg vaj
  • 1 db lilahagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 4 ág kakukkfû
  • 4 babérlevél
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk szerecsendió
  • 1 tk szegfûszeg (daráld le, vagy zúzd össze)
  • só + fehérbors

A májat min. 6 órára áztasd tejbe. Inazd/erezd, hártyázd. A vajon párold meg a hagymát, és fokhagymát. Tedd hozzá a májat, és a fûszereket. Csak addig süsd, amíg a máj közepe még éppen rózsaszines. Várj egy picit, hoyg kicsit kihûljön, kb negyed óra. Mehet a turmixba. hûtõbe téve hûtsd ki.


Fogyasztás elõtt kb fél órával vedd ki a hûtõbõl, mert szobahõmérsékleten igazán jó az állaga.

A keletkezett zsírt én le szoktam szedni a tetejérõl, és elteszem. Nem kimondottan egészséges módon azzal fõzök. Vagy legalábbis a szükséges olaj/vaj egy részét kiváltom vele. Nagyon finom lesz tõle az étel... Bár ennyi zsírral, ami most keletkezett (5 befõttes üveg) nem tudom mit fogok kezdeni.. :) majd elajándékozom.. :) SZÓLJON AKINEK KELL!! tényleg nagyon finom!!

ui: 18 db libamáj inazása után már elég gyorsan megy.. :) Meg most nem is kellett arra figyelni, hogy egyben maradjon, mivel úgyis darabolni kell, és úgyis leturmixolom.


INAZÁS, HÁRTYÁZÁS:

A libamájat kiveszed a tejbõl, leöblíted, és hagyod hogy kb 10 perc alatt szobahõmérsékletû legyen. egy papírtörlõvel letörölgeted ahol még kell. Kettétöröd: egy kisebb és egy nagyobb rész lesz így. Mind a kettõben van egy fõ ín, azt kell kézzel kitapogatni, és kihúzni. Ebbõl ágazik szerte a kisebbek. Amennyit tudsz szedj ki belõle. Vigyázat ragad, és tiszta kulimász leszel!! de azért lehetõleg nagyon ne trancsírozd szét, mert azt nem érdemli meg! És ne anyázd, hogy undorító meg ilyemi, hanem bánj vele tiszetelettel, és szeretettel, mert akkor cserébe õ is nagyon finom lesz!!
A hártya nagyobb darabokban lehúzható. Ahol nem ott egy késsel óvatosan meg kell kapargatni.

Folytats a blogon ... valamikaramell.blogspot.com/2010/04/k...

sponsored links

Keres?s