LIBAMÁJ PÁSTÉTOM

2010-11-23

sponsored links



A hétvégi családlátogatásra készítettem ezt a pástétomot. Régebben próbálkoztam már csirkemájjal, de az eredmény nem lett tökéletes, a májdarabok nem tapadtak eléggé egymásra, és bár ízre finom volt, de nagyon nehezen tudtam szeletelni. A libamájtól meg tartottam kicsit. Ha került is a konyhára, mindig egészben sütöttem meg a saját zsírjában, ami egyébként nem utolsó csemege. Most viszont úgy esett hogy kaptam egy kilónyi libamájat hogy ugyan fõzzek belõle valamit. Úgy gondoltam, a csillagok állása pont megfelelõ egy pástétomhoz. Aki ilyesmire vetemedik egyébként, annak tanácsolom hogy idejében  kezdjen hozzá a mûvelethez..

LIBAMÁJ PÁSTÉTOM

kb. 1 kg libamáj
szeletelt bacon
0,5 dl konyak
frissen õrölt szerecsendió
só, bors
pár szem zöld bors
2 dl aszpik (1,5 dl húsleves, 0,5 dl fehérbor, 4 kk. zselatinpor)

A májat a hártyáktól és erektõl gondosan megtisztítom kisebb darabokra vágom, a fûszerekkel összekeverem és a konyakkal meglocsolom. Egy éjszakára hûtõbe teszem. Másnap egy terrine formát szalonnaszeletekkel kibélelek, a májat szépen sorba rakom benne, picit lenyomkodom és 150 fokos sütõben vízfürdõben 25 percet gõzölöm. A tetejét lefedem egy fóliába csomagolt kartondarabbal, ami pontosan beleillik a formába, és néhány tonhalkonzervvel lepréselem. Hagyom így kihûlni és még a hûtõbe teszem vagy 6 órára. Ezalatt elkészítem az aszpikot, azaz a hozzávalókat addig melegítem kis lángon ameddig a zselatin elolvad.
A pástétomot óvatosan kiborítom a formából, majd a forma aljára kevés aszpikot öntök és hagyom megdermedni. Visszateszem a pástétomot ( egy kisebb vágódeszka segítségével), majd a maradék aszpikkal körbeöntöm. Még legalább 2 órát kell töltenie a hûtõben, ezután meleg vízzel teli edénybe állítom a formát pár másodpercre és dobogó szívvel tálra borítom a mestermûvemet.

Hagymalekvárral, almacsatnival, vagy csak egyszerûen vékonyra szeletelt lilahagymával na és persze és pirított kaláccsal tálalom.

Folytats a blogon ... neguilla.blogspot.com/2010/11/libamaj...

sponsored links

Keres?s