Libamell párolt lilakáposztával, pikáns mártással tálalva

2010-11-27

sponsored links

Igaz, hogy Márton nap már jócskán elmúlt, mégis most teszem közzé ezt a liba receptet, mert alkalomtól függetlenül ez egy isteni fogás. Szerintem.

2 fõre két libamellet vásárolok, amit az alábbi pácba áztatok egy éjszakán át:
  • 2 dl száraz vörösbor (én házi meggybort használtam)
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek Modenella Balsamico Krém (összetételét tekintve szõlõlé és balzsamecet)
  • 1 fej hagyma felkarikázva
  • 2 nagy gerezd fokhagyma szeletelve
  • frissen õrölt bors

Másnap szárazra törölgetem a libamellet és a bõrös felét beirdalom, vigyázva, hogy ne vágjak bele a hús részébe.

A húst egy forró, száraz serpenyõben elõsütöm. Elõször a bõrös felével teszem a serpenyõbe és 3-4 percig sütöm, ekkor kisül a zsírja és szépen megpirul a bõrös fele. Megfordítom és további 3 percig sütöm.
Kiveszem a 2 libamellet a serpenyõbõl, egy jénai tálba fektetem õket és alufóliával letakarva 180 fokra elõmelegített sütõben 20 percig tovább sütöm (légkeverés). A serpenyõben maradt pecsenyelét félreteszem, a mártáshoz még jól jön!

Ha lejárt a sütési idõ, kiveszem a libamelleket a sütõbõl, de további 20 percig letakart állapotában hagyom "pihenni". Ez fontos momentum ahhoz, hogy puha, omlós húst kapjunk!

Idõközben elkészítem a párolt lilakáposztát.

Hozzávalók:
  • 1 kis fej lilakáposzta (nálam kb. 70 dkg)
  • 3 ek zsiradék (libazsír a legjobb)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4-5 egész szegfûszeg
  • 2 kisebb savanykás alma
  • 2 dl almalé
  • 2 dl száraz vörösbor (nálam házi meggybor)
  • 2 dl víz
  • 1 ek almaecet
  • 2 ek piros lekvár (nálam Spar Erdei gyümölcs vegyes extra dzsem)
  • 1-2 babérlevél
  • 2-3 borókabogyó
  • 2-3 egész szemes bors
  • 2-3 szegfûbors
  • só, frissen õrölt bors

A lilakáposztát legyalulom, vagy konyhai robotgéppel felaprítom. A hagymát 4-be vágom, a szegfûszeget beleszúrom. Az almát vékony szeletekre vágom.
A zsiradékot felolvasztom és hozzáadom a káposztát, kicsit átpirítom, majd jöhetnek bele a fûszerek és végül az alma is! A vörösbort, majd a vízzel elkevert almalevet fokozatosan adagolom hozzá, vigyázni kell, nehogy leégjen. Egy idõ után már levet is ereszt, de addig is gyakran megkeverem és addig párolom, még meg nem puhul. Ha már puha - cukor helyett - hozzáadom a lekvárt és ezzel is átforgatom, összepárolom. Tálalás elõtt kihalászom belõle a babérlevelet, egész fûszereket. 
A szükséges folyadék mennyisége változhat, ami fontos, mindig legyen egy pici alatta, mert abban és persze a saját levében párolódik, de sosem kell, hogy ellepje a folyadék.













Végül már csak a mártás elkészítése van hátra.

A pecsenyelét leszûröm (kb. 1-1,5 dl), hozzáadok 1 nagy ek piros lekvárt és 2 dl száraz vörösborral forralni kezdem egy kis lábosban. Frissen õrölt borssal ízesítem és erõs tûzön addig forralom, amíg a felére nem csökken a mennyisége. 1 ek keményítõt kikeverek kevés vízzel és ezzel sûrítem be a mártást.

A libamelleket a pihentetés után vékony szeletekre vágom, a mártással, lilakáposztával és krokettel, vagy burgonyagolyókkal tálalom.

Folytats a blogon ... zsofakanal.blogspot.com/2010/11/libam...

sponsored links

Keres?s