Levendulás-mézes-körtés clafoutis (tejes pite)
sponsored links
Épp a louviers-i piacon álltam sorba körtéért egy jó vágású ifjú gazdánál.
Mivel a mellettem álló idõsebb asszony valahogy túl finnyásan válogatott a különféle állapotú és fajtájú körték között, megkérdeztem, milyen célra veszi õket.
- Clafoutis-t sütök! - felelte.
Megértõen bólintottam, de talán nem elég lelkesen, mivel a clafoutis, vagyis a könnyû tésztájú, gyümölcsös édesség nagyjából olyan mindennapos dolog Normandiában, mint zöld mezõin a legelõ tehenek.
- Ó, csakhogy az én clafoutis-m nem olyan, mint más közönséges clafoutis! - tette hozzá az asszony, és pajkosan megvillant a szeme. - De nem ám! Aki az én clafoutis-mat megkóstolta, mind azt mondja, hogy annál jobbat életében nem evett.
(Idézet, Susan Loomis: Ház a Tatin utcán c. könyvébõl)
Természetesen Susan elkérte és megkapta a receptet, amit Õ is tovább adott a könyvében és így én is meggyõzõdhettem róla, hogy ez tényleg nagyon finom gyümölcsös pite.
Íme a recept.
Levendulás-mézes-körtés clafoutis
Hozzávalók
A könyvben szereplõ módon adom meg a receptet, tehát nem grammban!)
75 dkg körte (én 1 kg nyári körtét választottam) ...