Leveles tésztából készült szaloncukor
sponsored links
Valamikor augusztus elején sütöttem a Kifõztük Karácsony jótékonysági különszámába. Valami egyszerû, de igazán mutatós és finom sütit szerettem volna. Ez olyannyira sikerült is, hogy számtalan blogon megtalálhatjátok a süti receptjét, sõt még a fényképeket is ellopták hozzá :-(. Többen a dicsérõ megjegyzéseket is pofátlanul bezsebelték :-((((.
A szaloncukor a karácsony elengedhetetlen édessége. Ki gondolná, hogy népszerûsége a 19. század elejére nyúlik vissza. Bizton állíthatom, hogy Magyarországon nincs karácsony szaloncukor nélkül. Évrõl évre nõ az ízválaszték, van mibõl válogatni bõven. Legalább ilyen tradicionálisak a dió- és a máktöltelékkel készült sütemények és kalácsok. E kettõt szerettem volna ötvözni, amikor a leveles tésztát dióval és mákkal töltöttem és szaloncukor alakúra formáztam. Az ünnepi sürgés-forgásban nem mindig marad idõ nehéz és bonyolult sütik elkészítésére, ez a süti azonban az utolsó percekben is megmentheti a háziasszony becsületét.
- 50 dkg leveles tészta
a diós töltelékhez:
- 7 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola
a mákos töltelékhez:
- 7 dkg darált mák
- 5 dkg cukor
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 0,6 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- mazsola
- fél citrom reszelt héja
a tészta nyújtásához:
- liszt
a tészta megkenéséhez:
- 1 egész tojás
A készen vásárolt, egy darabban lévõ leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük
a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.
Elõmelegített sütõben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
További karácsonyi receptek a Kifõztük Karácsony jótékonysági különszámában találhattok.
Töltsd le Te is, és segítsünk együtt, hogy mindenkinek boldog karácsonya legyen!