Leveles tésztából készült szaloncukor

2010-12-09

sponsored links


Valamikor augusztus elején sütöttem a Kifõztük Karácsony jótékonysági különszámába. Valami egyszerû, de igazán mutatós és finom sütit szerettem volna. Ez olyannyira sikerült is, hogy számtalan blogon megtalálhatjátok a süti receptjét, sõt még a fényképeket is ellopták hozzá :-(. Többen a dicsérõ megjegyzéseket is pofátlanul bezsebelték :-((((.

A Kifõztük Karácsonyt szerzõi jogok védik, ami az én receptemre és fényképeimre is érvényesek. A donna.hu és a karácsony.hu kivételével az engedélyem nélkül sehol nem jelenhet meg, ellenkezõ esetben megteszem a szükséges lépéseket -mint ahogyan eddig is.



A szaloncukor a karácsony elengedhetetlen édessége. Ki gondolná, hogy népszerûsége a 19. század elejére nyúlik vissza. Bizton állíthatom, hogy Magyarországon nincs karácsony szaloncukor nélkül. Évrõl évre nõ az ízválaszték, van mibõl válogatni bõven. Legalább ilyen tradicionálisak a dió- és a máktöltelékkel készült sütemények és kalácsok. E kettõt szerettem volna ötvözni, amikor a leveles tésztát dióval és mákkal töltöttem és szaloncukor alakúra formáztam. Az ünnepi sürgés-forgásban nem mindig marad idõ nehéz és bonyolult sütik elkészítésére, ez a süti azonban az utolsó percekben is megmentheti a háziasszony becsületét.

Hozzávalók

  • 50 dkg leveles tészta

a diós töltelékhez:

  • 7 dkg darált dió
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 0,6 dl tej
  • fél csomag vaníliás cukor
  • mazsola

a mákos töltelékhez:

  • 7 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 0,6 dl tej
  • fél csomag vaníliás cukor
  • mazsola
  • fél citrom reszelt héja

a tészta nyújtásához:

  • liszt

a tészta megkenéséhez:

  • 1 egész tojás
Elõször elkészítjük a töltelékeket, mindkettõnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tûzrõl és teljesen kihûtjük.

A készen vásárolt, egy darabban lévõ leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük
a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütõpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.

Elõmelegített sütõben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


További karácsonyi receptek a Kifõztük Karácsony jótékonysági különszámában találhattok.

Töltsd le Te is, és segítsünk együtt, hogy mindenkinek boldog karácsonya legyen!


Folytats a blogon ... suss-alkoss.blogspot.com/2010/12/leve...

sponsored links

Keres?s