Hangulatos és szép karácsonyi süteményt láttam egy finn blogon. Elkészítettem- egyszerû és mutatós, finom angyalkák lettek belõle! Legalább 10 éve ismeri és süti a blog írója ezt a sütit- egy 4 éves kislány karácsonyi süteményeket sütött anyukájával, amikor egyszer csak felkiáltott, hogy nézd, anya, csináltam egy angyalt! :)
1 csomag leveles tészta (készen kapható, de lehet háziból is elkészíteni)
házi, üstben fõtt szilvalekvár
derelyevágó
porcukor
1 tojás sárgája a lekenéshez sütés elõtt (nem fontos)
Bekapcsoltam a sütõt, beállítottam 180-185 C fokra, alsó-felsõ légkeverésre.
A leveles tésztát kinyújtottam, 16 kockára vágtam a nyújtófa segítségével cakkos szélû derelyevágóval. Megfeleztem, aztán a két fél lapot újra feleztem. Függõlegesen és vízszintesen egyaránt.
A közepén kihagyva- X keresztet vágtam bele- így 4 háromszöget kaptam, ami a közepén összefüggõ tészta maradt. A felsõ háromszögbe két teáskanál segítségével egy kanálnyi szilvalekvár-labdát helyeztem.
A tésztából kis kendõt képeztem a ?fejre?.
A kéz és szárny kialakítása úgy történt, hogy az alsó háromszög két sarkát a nyak alá emeltem és vizes kézzel odaerõsítettem, a ?fejkendõ? alá.
A tepsibe sütõpapírt terítettem.
Az angyalkákat óvatosan áthelyeztem és lekentem tojás sárgájával. 2 közepes tepsivel 12-12 perc alatt sült ki a 16 tagú kis angyalkórus:)