Lestyános hal távol-keleti ízekkel

2013-06-28

sponsored links

lestyánoshalkis02.jpg

Hátha a hétvégén fogunk halat, és sok lestyán nõ a kertben, nos így született ez az étel. Amikor falura költöztünk, és eleinte a régi nádfedeles vályogházban laktunk, az egyik szomszédunk nagyon sok halat fogott, a másiktól meg kaptam egy óriási csokor lestyánt. A ház elõtt volt az udvaron a tûzhely, és volt egy lábasom meg a wok. Ez utóbbiban forraltam vizet, beletettem a megtisztított haldarabokat, amikor megint felforrt leszedtem a habját, beborítottam alul-felül a lestyánnal, és még 15-20 percig fõztem. Sót és borsot tettem bele a végén. Most ennek a maga egyszerûségében nagyon finom ételnek a keleties változatát készítettem el.

A lestyán ideális fûszernövény  a halas ételekhez, mivel nyálkaoldó hatású, ezért fogyasztó teakeverékekhez is adhatjuk. A gyökerét, levelét szoktam salátákba levesekhez, rizshez  adni, a magját pedig sós süteményekbe.

A lestyán igen aromás jellemzõ és közismert ízvilággal rendelkezõ növény. A gyökere adja a Vegeta a Maggi és ki tudja még hány ártalmas a kereskedelemben árusított fûszer jellegzetes ízét - amely nélkül sokan el sem tudják képzelni a levest.  Inkább készítsünk otthon az ártalmas adalékanyagok nélküli fûszerkeverékeket. De még jobb ha sok-sok friss zöldfûszert használunk a konyhában.

A lestyán terhesség idején nem ajánlott, intenzív íze miatt ezt kiterjeszteném a szoptatás idõszakára is.

A növény minden része méregtelenítõ és vízhajtó hatású. 

2 adaghoz

200-220g édesvízi friss hal  ...


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2013/06/28/lest...

sponsored links

Keres?s