Lestyános hal távol-keleti ízekkel
sponsored links
Hátha a hétvégén fogunk halat, és sok lestyán nõ a kertben, nos így született ez az étel. Amikor falura költöztünk, és eleinte a régi nádfedeles vályogházban laktunk, az egyik szomszédunk nagyon sok halat fogott, a másiktól meg kaptam egy óriási csokor lestyánt. A ház elõtt volt az udvaron a tûzhely, és volt egy lábasom meg a wok. Ez utóbbiban forraltam vizet, beletettem a megtisztított haldarabokat, amikor megint felforrt leszedtem a habját, beborítottam alul-felül a lestyánnal, és még 15-20 percig fõztem. Sót és borsot tettem bele a végén. Most ennek a maga egyszerûségében nagyon finom ételnek a keleties változatát készítettem el.
A lestyán ideális fûszernövény a halas ételekhez, mivel nyálkaoldó hatású, ezért fogyasztó teakeverékekhez is adhatjuk. A gyökerét, levelét szoktam salátákba levesekhez, rizshez adni, a magját pedig sós süteményekbe.
A lestyán igen aromás jellemzõ és közismert ízvilággal rendelkezõ növény. A gyökere adja a Vegeta a Maggi és ki tudja még hány ártalmas a kereskedelemben árusított fûszer jellegzetes ízét - amely nélkül sokan el sem tudják képzelni a levest. Inkább készítsünk otthon az ártalmas adalékanyagok nélküli fûszerkeverékeket. De még jobb ha sok-sok friss zöldfûszert használunk a konyhában.
A lestyán terhesség idején nem ajánlott, intenzív íze miatt ezt kiterjeszteném a szoptatás idõszakára is.
A növény minden része méregtelenítõ és vízhajtó hatású.
2 adaghoz
200-220g édesvízi friss hal ...