Lencsés egytál
sponsored links
Nagy örömömre, a mai ebédet a lányom fõzte. Már rég készültünk lencsét enni, az idén, hát itt volt az ideje. A lányom oly ügyesen forgolódik a konyhában, hogy öröm nézni. Mindent rutinosan végez, bármit megfõz recept után és érdekes, hogy ez a lencsés egytál is, mintha finomabbra sikerült, mint az enyém.
Hozzávalók: 250 g zöld lencse, 2 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 250 g kaizer, 4 paradicsom (borkánból is lehet), 200 ml paradicsomlé, 2 evk. olaj, 2 babérlevél, bors, csombor, só, cukor.
A lencsét beáztatjuk és legalább 3 órát duzzadni hagyjuk. (Ha ezt elfelejtettük, akkor 10 percig a lencsét elõfõzzük, leszûrjük.) A kaizert kisebb kockákra, kevés olajban megpirítjuk, a leszûrt lencséhez adjuk. Az egyik hagymát apróra vágjuk, kissé azt is megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, csomborozzuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomokat, a levet is, a zúzott fokhagymát és pár percig összefõzzük, aztán a lencséhez öntjük. Mindezeket egy jénai tálba öntjük, beleszúrjuk a babérleveleket, tetejét kirakjuk hagymakarikákkal. Mindegyik hagymakarikát egy pici pirospaprikával szórunk be és mehet az elõmelegített sütõbe kb. 30 percet sülni.