LENCSEFÕZELÉK
sponsored links
Lencsefõzelék |
Az új év elsõ napján lencsét szoktak enni, hogy szépek és gazdagok legyünk!
Most is mint mindig elsején elkészült a lencsefõzelék. Igaz van amikor levest fõzök belõle, de most a korhelyleves mellé nem akartam még egy levest.
Még karácsony elõtt vettünk egy füstölt csülköt, de nem csináltam meg hozzá. Nagyon el voltunk már telve és nem kellett már.
Hozzávalók:
0,5 kg lencse
1 nagy vöröshagyma
1 nagy ek. zsír
4 db baberlevél
1 tk. só
1 kk. delikát
mustár
3 cikk fokhagyma
4 dl tejföl
2 csapott ek. liszt
A lencsét több vízben megmostam.
Egy mûanyag tálba tettem, felöntöttem vízzel és 25 percre a micróba tettem. Ettõl olyan lett mintha egész éjszaka ázott volna a vízben.
A vöröshagymát megpucoltam, apró kockákra vágtam.
A zsírt felolvasztottam és megpirítottam benne a vöröshagymát.
Beletettem a lencsét és ezzel együtt pirítottam tovább.
Felöntöttem annyi vízzel, hogy bõven ellepje. Sóztam.
Fõztem másfél órán keresztül.
A lisztet csomómentesre kevertem a tejfölben és behabartam vele a fõzeléket.
Mustárral ízesítettem, belereszeltem a fokhagymát és itt még sózhatjuk ha kell.
Összeforraltam.
Nem mindig így készítem. Van amikor a vöröshagymát nem az elején pirítom meg hanem akkor amikor a rántást készítem. Amikor már majdnem megpirult beleteszem a lisztet és együtt pirítom. A végén belereszelem a fokhagymát, de ezzel már nem pirítom tovább. Csak hagyom, hogy kihozza az illatát és már öntöm is rá a hideg vizet.
Mind a kétféle elkészítés végeredménye egy finom fõzelék!!!
Lencsefõzelék |
De nagyon finom bármilyen szaftos vagy füstölt hússal.
Jó étvágyat!