Lekváros kifli

2010-09-04

sponsored links

Mostanában gyakran nézelõdtem lengyel gasztroblogokon, és majdnem mindegyiken  feltûnt ez a recept, persze mindenhol csak dícsérték, gondoltam, ez nem lehet véletlen. Nekem elõször soknak tûnt a 96 db !!! kifli (ennyi van 1 adagból, felezni akartam a mennyiségeket, de nagyon jól tettem, hogy maradtam az egész adagnál .... . Nagyon finom! Mindenkinek csak ajánlani tudom.

















Hozzávalók:
1 dl langyos tej
50 g élesztõ ( -t ír a recept, én 42 g-ot tettem, mert nálunk ennyi az 1 kocka, szerintem elég volt)
5 ek porcukor
30 dkg rétesliszt (ha túl lágy  a tészta, lehet  még  hozzátenni 5 dkg lisztet)
15 dkg vaj (én  margarínt tettem)
3 tojás sárgája
lekvár.

A sütés utáni kenéshez tojásfehérje + kristálycukor a szóráshoz.

A tejbe tettem 1 evõkanállal a porcukorból és az élesztõt, majd hagytam felfutni. Addig a lisztet a maradék porcukorral és a margarínnal elmorzsoltam, hozzáadtam a tojássárgákat és a felfuttatott élesztõt. Én még hozzágyúrtam a + 5 dkg lisztet is, és átraktam a kenyérsütõgépbe, az dolgozta ki a tésztát. Keleszteni már nem hagytam benne, hanem egy nagyobb edénybe hideg vizet engedtem és a vízbe tettem a tésztát. Kb 20-25 perc után feljön a víz tetejére, akkor lisztezett felületre kitesszük, 8 részre osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk 2-3 mm vasrtagságúra, 12 cikkre vágjuk a köröket, a szélesebb felükre lekvárt  teszünk (én sütésálló lekvárt tettem), feltekerjük (megj.: ajánlom a kiflik végeit sütés elõtt "összecsípni", mert nekem az elsõ tepsinél kifolyt még a sütésálló lekvár is, azután a többinél már összecsíptem a csücsköket, így már nem folyt ki !), papírral bélelt tepsire rakjuk, és elõmelegített sütõben 180 fokon kb 15 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Még forrón megkenjük villával kissé elkevert tojásfehérjével és megszórjuk kristálycukorral.

Folytats a blogon ... lenka-blog.blogspot.com/2010/09/lekva...

sponsored links

Keres?s