Lazac tepertõ (crispy salmon belly)

2014-01-18

sponsored links






Már karácsony elõtt el kezdtem diétázni, de azért semmi rosszra nem kell gondolni. Én a diétás idõszakokban is jókat eszem, csak gondosan megválogatom, hogy mit. Nagyon kevés szénhidrátot, sok fehérjét és zöldséget. Karcsúsító ajánlataimat itt gyûjtöm.

Elõfordult már, hogy viccelõdtek azon, hogy 15-20 dkg húst számolok egy étkezésre fejenként és nem fõzök többet meg egyszerre. Leggyakrabban 30 dkg lisztbõl sütök pogácsát, és nem sütök naponta kenyeret. Hamburger zsemlébõl is csak egyet sütök fejenként, és még így is elõfordul, hogy felszalad pár kiló.

El nem tudom képzelni, hogy azt a mérhetetlen mennyiségû süteményt, kenyeret, zsíros disznóságot, amit látok nap, mint nap folyamatosan a blogokon és a Facebookon, ki eszi meg. Vagy, ha megeszi, akkor nem hízik meg, vagy idõvel nem betegszik meg tõle? Gondolok itt a magas vérnyomásra, cukorbetegségre, magas koleszterinszintre. Szinte minden hizlaló receptemnél megjegyzem, hogy csak mértékkel!

Szóval, csöppet sem csüggedek, hogy diétázom, ugyanis ilyenkor a kedvenc ételeim másik felét készítem. J
Mostanában a lazac került terítékre, már egy ínycsiklandó, karcsúsító fogást be is mutattam belõle. Már friss lazacból, ugyanis a füstölt lazac még gyakrabban elõfordul az étrendemben.

Ropogós lazac steak vajas-fokhagymás bébi spenóttal 15 perc alatt


Lazac saláta egy kicsit másképp - karcsúsítás élvezettel!


Karcsúsító lazac falatok ? hétköznapra, ünnepnapra


Kapros-mascarponés lazacpástétommal töltött tojások


Karácsonyi menüajánlat lazacra - hidegen, melegen, levesben


Ha egy fél lazacot filézve, egyben megveszünk, akkor a javát illik formára igazítani, így a hasaalja rész fölöslegessé válik. Ez közel sem probléma, hiszen ebbõl olyan ínycsiklandó finomság készíthetõ, mint a lazac tepertõ.
Jelzem, egy jó ponty vagy harcsa tepertõért súlyos kilométereket is képes vagyok utazni, sajnos csak kevés helyen készítik el jól. Tiszacsegén a Halászcsárdában és Tiszafüreden a hajó étteremben zseniálisan! Én is készítettem már hortobágyi irdalt pontyból zseniális haltepertõt:


A lazac tepertõ esetében sincs szükség nagy hókuszpókuszra, csak jól kell elkészíteni. Utánanéztem alaposan és nekivágtam.
Most elhagytam a vajat, csak olívaolajat használtam. Csak annyit, hogy rendesen bevonja a serpenyõt. Közepesen felhevítettem.
Közvetlenül sütés elõtt a lazac hasaalja csíkokat megforgattam kukoricalisztben. Bõrével lefelé a serpenyõbe tettem õket és addig sütöttem, amíg úgy láttam, hogy háromnegyed részt átsültek. Ekkor frissen õrölt sóval és borssal fûszereztem a húsos felét. Megfordítottam és még úgy 1 percig sütöttem, hogy kívül ropogósak legyenek, de belül rózsaszínek és szaftosak maradjanak a lazac hasaalja csíkok. A másik oldalát is fûszereztem.

Tányérra szedtem és apróra vágott csemegeuborkával és egy cikk citrommal tálaltam.

Igazi csemege! J





Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s