Lazac mangósalátával és újkrumplival
sponsored links
Aki rendszeresen olvas az tudja, ritkán teszek fel fõételt a blogra. Ez inkább azért van mert a különlegesebb ételeket szeretem feltenni, amik esetleg nem hétköznapiak vagy csak mert úgy gondolom, ez a kaja megérdemli hogy felkerüljön. :)
Ezt az étket elõször az elsõ évfordulónkon készítettem el. Különleges nap volt, így különleges étel dukált. Azóta is imádjuk bár ritkán kerül az asztalra, mivel a lazac kicsit drágább mint a csirke. :)
Ezúttal nagyszombaton fõztük meg, kivételesen a Dávid sütötte a halat én csak a salátát és a krumplit csináltam meg. (szorított minket az idõ)
Aki szereti a halat, az biztosan szeretni fogja ezt a furcsa párosítást is. A mangó kiválóan illik a lazachoz, 4 évvel ezelõtt furcsán néztem a receptre, de amint megkóstoltam, tudtam, örök kedvenc marad. 2 féle hozzávalót azóta sem láttam sehol: vízitorma, mogyoróhagyma. Soha sehol nem kaptam, nem láttam, a vízitormáról még csak nem is hallottak a boltokban, piacokon. A könyvben ahol a recept van (Readers Digest, Könnyen, gyorsan, egészségesen) a fotón zöld levelek vannak, gondolom ez a vízitorma. Mogyoróhagymát sem láttam még de ez legalább helyettesíthetõ sima vöröshagymával. Mindenesetre ezek nélkül is finom, könnyû és egészséges. :)
Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg lazacfilé (én mindig a Metroban veszek halat, ott a legfrissebb), színes vegyes bors, 8 szem apró újburgonya, 17 dkg vízitorma (elhagyható ha Te sem találsz :)
A salátához: 1 db mangó, 3 mogyoróhagyma vagy fél fej vöröshagyma, 1-2 kávéskanál rózsabors (bioboltokban kapható), 3 evõkanál friss aprított korianderzöld, 2 evõkanál lime lé, 2 evõkanál extra szûz olívaolaj, Tabasco szósz ízlés szerint (csípõs szószocska, Tescoban vettem anno)
1. A halszeleteket ellenõrizzük van-e benne szálka, ha van (ezek nagyobb szálkák és kevés van) csipesszel húzzuk ki belõle. A borsot mozsárban törjük össze és szórjuk meg vele a lazacot a bõr nélküli felületeken.
2. A krumplikat körömkefével mossuk meg és tegyük forró vízbe. Forrás után vegyük vissza a hõfokot és mérsékelt lángon fõzzük 10-12 percig.
3. A mangót hámozzuk meg, vágjuk le a húst a magról és kockázzuk fel. Keverjük hozzá az apróra vágott hagymát, zúzott rózsaborsot, koriandert, limettalét, olívaolajat és Tabasco szószt.
4. Egy serpenyõt forrósítsunk fel (nem kell beolajozni!). A lazacokat kenegessük be finoman olívaolajjal, majd tegyük a forró serpenyõbe õket a bõrös oldalukkal lefelé. Mérsékelt lángon süssük 4 percig, majd fordítsuk meg és ismét süssük 4 percig amíg a teteje szép pirosra nem sül. (vigyázunk amikor forgatjuk, könnyen eltörhet!)
5. Szûrjük le a krumplit, vágjuk félbe õket. Rendezzük el õket 2 tányéron a vízitormával,és ma salátával majd helyezzük a tetejére a lazacszeleteket.
Ezt az étket elõször az elsõ évfordulónkon készítettem el. Különleges nap volt, így különleges étel dukált. Azóta is imádjuk bár ritkán kerül az asztalra, mivel a lazac kicsit drágább mint a csirke. :)
Ezúttal nagyszombaton fõztük meg, kivételesen a Dávid sütötte a halat én csak a salátát és a krumplit csináltam meg. (szorított minket az idõ)
Aki szereti a halat, az biztosan szeretni fogja ezt a furcsa párosítást is. A mangó kiválóan illik a lazachoz, 4 évvel ezelõtt furcsán néztem a receptre, de amint megkóstoltam, tudtam, örök kedvenc marad. 2 féle hozzávalót azóta sem láttam sehol: vízitorma, mogyoróhagyma. Soha sehol nem kaptam, nem láttam, a vízitormáról még csak nem is hallottak a boltokban, piacokon. A könyvben ahol a recept van (Readers Digest, Könnyen, gyorsan, egészségesen) a fotón zöld levelek vannak, gondolom ez a vízitorma. Mogyoróhagymát sem láttam még de ez legalább helyettesíthetõ sima vöröshagymával. Mindenesetre ezek nélkül is finom, könnyû és egészséges. :)
Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg lazacfilé (én mindig a Metroban veszek halat, ott a legfrissebb), színes vegyes bors, 8 szem apró újburgonya, 17 dkg vízitorma (elhagyható ha Te sem találsz :)
A salátához: 1 db mangó, 3 mogyoróhagyma vagy fél fej vöröshagyma, 1-2 kávéskanál rózsabors (bioboltokban kapható), 3 evõkanál friss aprított korianderzöld, 2 evõkanál lime lé, 2 evõkanál extra szûz olívaolaj, Tabasco szósz ízlés szerint (csípõs szószocska, Tescoban vettem anno)
1. A halszeleteket ellenõrizzük van-e benne szálka, ha van (ezek nagyobb szálkák és kevés van) csipesszel húzzuk ki belõle. A borsot mozsárban törjük össze és szórjuk meg vele a lazacot a bõr nélküli felületeken.
2. A krumplikat körömkefével mossuk meg és tegyük forró vízbe. Forrás után vegyük vissza a hõfokot és mérsékelt lángon fõzzük 10-12 percig.
3. A mangót hámozzuk meg, vágjuk le a húst a magról és kockázzuk fel. Keverjük hozzá az apróra vágott hagymát, zúzott rózsaborsot, koriandert, limettalét, olívaolajat és Tabasco szószt.
4. Egy serpenyõt forrósítsunk fel (nem kell beolajozni!). A lazacokat kenegessük be finoman olívaolajjal, majd tegyük a forró serpenyõbe õket a bõrös oldalukkal lefelé. Mérsékelt lángon süssük 4 percig, majd fordítsuk meg és ismét süssük 4 percig amíg a teteje szép pirosra nem sül. (vigyázunk amikor forgatjuk, könnyen eltörhet!)
5. Szûrjük le a krumplit, vágjuk félbe õket. Rendezzük el õket 2 tányéron a vízitormával,és ma salátával majd helyezzük a tetejére a lazacszeleteket.