Laskagomba sörtésztában

2010-04-16

sponsored links




A laskagombát sokáig nem szerettem: könnyû elrontani. Ilyenkor ízetlen, rossz az állaga, megutáltam. Utáltam azt is, hogy húspotlóként említik gyakran: a gombától azt vártam el, hogy gombaíze legyen, az pedig, hogy hol borjúhoz, hol csirkéhez, netán halhoz(sic!) hasonlítják, inkább kedvem szegte. Pedig rendkívül finom, veszõdni sem kell vele, hamar megvan (fél óra, ritkán több), de van egy-két trükkje amit érdemes betartani:

nem szabad megmosni (vizes-szivacsos lesz)

elõ kell készíteni, fõzni vagy párolni kell, de nem szabad túlfõzni (10-15 percet, nem többet, mert megkeményedik)

fûszerezni kell. kicsit másként: a citrom, ecet, bor, fokhagyma, vaj, bors, zöldpetrezselyem szépen kiemelik az ízét


Hozzávalók:

egy csomag (kb. fél kiló) laskagomba (pleurotus)

egy citrom

ecet, só, bors

egy üveg sör

1-2 tojás

liszt

olaj a sütéshez




A gombák szárát levágom. A gombákat tizenöt percen át forralom sós-borsos-ecetes vízben. (vagy párolom ugyanaddig, mindegy. Fontos, hogy a víz fûszeres legyen).

Leszûröm, békén hagyom, elõkészítem a sörtésztát: egy-két tojásból, sörbõl, lisztbõl sûrû (de nem túl sûrû) sörtésztát keverek. Lehet fûszerezni, parmezánt keverni bele.

A gombákat sózom és borsozom ha kell, citromlevet csorgatok rájuk. Liszbe forgatom õket, aztán a sörtésztába. Nagyon forró olajon kisütöm, kész. Citromkarikákkal tálalom, tálaláskor újfent citromlevet facsarok rájuk.


Sörtészta helyett lehet egyszerûen rántani, liszt-tojás-zsemlemorzsában. Ilyenkor fûszerezem a prézlit, aprított fokhagymát teszek bele. Talán jobb is, a sörtésztával viszont kevesebb a munka.

Rizzsel és tartárral tálalom.










Folytats a blogon ... vorosbor.blogspot.com/2010/04/laskago...

sponsored links

Keres?s