Lasagne - r?ncfelvarr?s
sponsored links
Ahogy l?tom, m?r mindenki az olasz ?telek specialist?ja, hallottam a m?ltkor a r?di?ban egy olyan rekl?mot, amiben az volt, hogy n?luk kaphat? a vil?g legjobb pizz?ja. Tutira ?gy van, N?polyban meg a vil?g legjobb guly?s?t lehet megk?stolni. Sz?val mindenki olasz?tel-specialista, ?gy igaz?b?l ha felrakok egy ilyen ?telt a blogra, akkor m?r ?n is specialist?nak sz?m?tok (gondolom). Vagy egyszer?en csak van ez a lasagne, ami p?r ?sszetev?b?l ?ll, gyakorlatilag k?nny? elk?sz?teni, nem tudom, hogy milyen lenne eredetiben, mert azt sem tudom m?r, hogy mi sz?m?t eredetinek (jut eszembe, a pizz?r?l m?r olyat is olvastam, hogy amerikai, az olasz bev?ndorl?k tal?lt?k ki, mikor meg?rkeztek ?s meg?heztek... (ez nagyon rossz sz?vicc volt, nekem is f?jt...). Teh?t egyszer?en csak lasagne. A saj?t felfog?somban, saj?t ?zl?svil?gom szerint, nem autentikusan, hanem csak ?gy. A blogon m?r egyszer szerepelt ez az ?tel, de van ?gy, hogy az ember id?vel m?shogy k?sz?t el dolgokat, esetleg ?gy ?rzi, hogy jobb lett az ?j verzi?, mint az el?z?. Ez?rt ker?l most fel teh?t ?jra.
Hozz?val?k (egy kb 30*20 cm-es tepsire, 6-8 f?re):
Lasagne t?szta (12 lap)
0,5 kg dar?lt sert?sh?s
1 doboz h?mozott ?s apr?tott paradicsom (a lust?k kedv??rt, ha nem lusta valaki, akkor 1 kg paradicsom h?j?t?l megfosztva, kimagozva, kicsum?zva ?s apr?ra v?gva)
2 ?rt?kelhet? m?ret? v?r?shagyma
n?h?ny gerezd fokhagyma
(aki szereti p?r sz?l sz?rzeller, egy nagy sz?l s?rgar?pa)
1 liter tej
10 dkg vaj (sert?szs?r is j?, ?n most azzal k?sz?tettem, mert nem volt vaj)
10 dkg finomliszt
pici ?r?lt pirospaprika, bors, ?r?lt k?m?ny, bazsalikom, oreg?n?, kakukkf?, szerecsendi?, s?
pici v?r?sbor
ol?vaolaj
?zl?s szerint parmez?n, vagy hasonl? kem?ny sajt
Elk?sz?t?se:
Az ?tel k?t macer?sabb r?sze a dar?lt sert?sh?sos ragu ?s a besamel elk?sz?t?se. Nem bonyolult, csak id? kell hozz?.
Kezdj?k a dar?lt sert?sh?sos raguval (direkt nem bolognai ragut ?rok, mert ?n nem szeretem benne a z?lds?get, ?gy nem azzal k?sz?tettem, de aki szereti, k?sz?tse ?gy).
Ol?vaolajon a finomra v?gott v?r?shagym?t dinsztelj?k, picit s?zzuk, majd ha sz?p sz?ne kezd lenni, akkor (hozz?adjuk az apr?ra felkock?zott sz?rzellert ?s s?rgar?p?t, amit kiss? lepir?tunk) mehet r? a finomra v?gott fokhagyma, Pici (1-2 dl) v?zzel fel?ntj?k, zs?rj?ra s?tj?k ?s ezt m?g egyszer, esetleg k?tszer megism?telj?k, hogy a hagyma megpuhuljon. Ha megtett?k a v?r?shagym?val, amit meg kell tenni, akkor mehet r? a dar?lt sert?sh?s, amivel zs?rj?ra pir?tjuk, megsz?rjuk egy kis ?r?lt paprik?val, mehet r? a paradicsom, a f?szerek, lehet?leg friss kakukkf?, bazsalikom, oreg?n?, frissen tekert bors, ?zl?s szerint pici v?r?sbor, majd v?z ?s sz?nva r? id?t, sz?pen kom?tosan puh?ra p?roljuk.Az eredm?ny egy kell?en s?r?, j? paradicsomos, h?sos m?rt?s.
M?g elvan mag?nak a h?s, addig elk?sz?thetj?k a besamelt. Az eredeti recept szerint vajjal ind?tunk, de mivel nem volt vajam, h?zi sert?szs?rral t?rt?nt minden. A felolvadt zs?rba belesz?rjuk a finomlisztet, majd p?r percig kevergetj?k (nem kell zsemlesz?n?re pir?tani a lisztet) ?s fel?ntj?k tejjel. S?zzuk, reszel?nk r? szerecsendi?t, teker?nk r? borsot, majd folyamatosan kevergetve p?r percig f?zz?k. A liszt?zt f?zz?k ki bel?le, ?gy t?nyleg p?r perc az eg?sz. Az eredm?ny egy j? s?r? m?rt?s ?llag. Ha t?l s?r?, kis tejjel h?g?thatjuk. Ezzel a besamel k?szen van.
Ha a h?sos m?rt?sunk elk?sz?lt, a besamel is k?szen ?ll, akkor elkezd?dhet az ?tel ?ssze?ll?t?sa.
Elfelejtettem mondani, hogy a t?szt?t nem f?zz?k meg! A lasagne t?szt?ja ?gy ker?l bele az ?telbe, ahogy van, sz?razon, nyersen.
A besamelb?l ?trakunk egy mer?kan?llal a h?sos m?rt?sba, j?l elkeverj?k ?s a kiszemelt tepsink alj?n sz?pen egyenletesen elter?tj?k. Erre az elter?tett finoms?gra rakjuk a t?szt?kat, egym?s mell?, ?tfed?s n?lk?l, a tepsi teljes terjedelm?ben. Ha a t?szta nagyobb lenne mint az ed?ny, akkor egyszer?en m?retre t?rj?k. Ebbe a m?ret? ed?nybe 3 t?sztalap f?r el egy "szintre". Sz?val folytassuk a r?tegez?st. A t?szt?ra besamel, arra h?sos m?rt?s ker?l, majd egy sz?p adag reszelt parmez?n (reszelt trappista, ha az van otthon), ?jabb t?sztasor, majd besamel, h?sos m?rt?s. Addig folytatjuk, m?g tartanak a hozz?val?k, de ?gy sz?moljuk ki, hogy az utols? t?sztasort be kell fedni h?sos m?rt?ssal ?s a tetej?t a marad?k besamellel ?s ?zl?s?nk szerint parmez?nnal. Ha ?gyesek voltunk, akkor minden el?g lett ?s minden a hely?re ker?lt.
A tepsit berakjuk az el?meleg?tett, 160 ?C-os l?gkever?ses s?t?be ?s f?l-h?romnegyed ?r?t s?tj?k, ezalatt a t?szta megpuhul, a teteje megs?l, az eg?sz ?ssze?ll. Ha nem lenne el?g sz?p sz?ne a besamelnek, akkor a v?g?n ?ll?tsuk a s?t?t grill fokozatra ?s p?r perc alatt grillezz?k meg a tetej?t, hogy legyen egy kis sz?ne, ne maradjon s?padt.
A k?sz ?telt kivessz?k a s?t?b?l, p?r percig hagyjuk pihenni, majd megpr?b?ljuk sz?pen kiszedni az ed?nyb?l ?s t?lalni.
?rdemes kipr?b?lni. H?smentesen a h?st gomb?val lehet helyettes?teni.