Langalló vagy kenyérlángos vagy töki pompos - tönkölybúzás változatban is

2014-01-03

sponsored links

Sok-sok neve ismert, sokféle képen készítik.
Nálunk most kolbász és bacon szalonna került rá.
Elkészíteni egyszerû, viszonylag rövid idõ alatt laktató finomság kerül az asztalra. A nagymamám mindig jó sûrû leves után kínálta. Én most levest nem fõztem, nem volt hozzá kedvem, csak a kenyérlángos készült el, a kicsi lány és a minipasim segítségével :)





Hozzávalók:

0,5 kg liszt
3,5 dl langyos víz
2,5 dkg élesztõ
csipet cukor
2 kávéskanál só

tetejére:
bacon szalonna
15 dkg kolbász
1 fej hagyma
tejföl
só, bors, fokhagyma

Az élesztõt a langyos vízbe morzsolom és hozzáadom a cukrot. Pár perc és az élesztõ erjedésnek indul. Ekkor egy tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet és a sót és összegyúrjuk. Lehet kell még egy kevéske liszt hozzá. Ruganyos, nem ragadós tésztát kell kapjunk. Letakarjuk és kelni hagyjuk kb fél órán át.
Egy olajjal kikent tepsibe nyomkodjuk a tésztát ( a sütõ saját tepsiét használtam, nem tudom a pontos méretét) megkenjük vastagon tejföllel, sózzuk, borsozzuk és kerül rá fokhagyma is. Én most szárított fokhagymát tettem rá (fûszermalom) A hagymát kettévágjuk és felszeleteljük és a tésztára szórjuk. Rátesszük a bacon szalonnát és a kolbászt is. Eredetileg nem kell rá sajt, de van aki szeret rá tenni. Mi nem szoktunk.
Mehet az elõmelegített sütõbe, 180 fok kb 20-25 perc.

A teljes kiõrlésû tönkölybúzalisztes verzió:

A feltét az ugyan az ami a másikon, csak a tészta más.

Hozzávalók:
1,6 dl langyos víz
2,5 dkg élesztõ
két kávéskanál só
kb 30 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt.

A hozzávalókat egy tálba teszem és összegyúrom. Lehet, hogy kell hozzá még egy kevés liszt, én ahhoz teljes kiõrlésû rozslisztet használtam. A tészta ruganyos legyen de ne ragadjon. Letakarva kelni hagyjuk ezt is kb fél órára.

Ez egy kisebb tepsibe került.....






Folytats a blogon ... anyakerekmeg.blogspot.com/2014/01/lan...

sponsored links

Keres?s