Langalló vagy kenyérlángos vagy töki pompos - tönkölybúzás változatban is
sponsored links
Sok-sok neve ismert, sokféle képen készítik.
Nálunk most kolbász és bacon szalonna került rá.
Elkészíteni egyszerû, viszonylag rövid idõ alatt laktató finomság kerül az asztalra. A nagymamám mindig jó sûrû leves után kínálta. Én most levest nem fõztem, nem volt hozzá kedvem, csak a kenyérlángos készült el, a kicsi lány és a minipasim segítségével :)
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
3,5 dl langyos víz
2,5 dkg élesztõ
csipet cukor
2 kávéskanál só
tetejére:
bacon szalonna
15 dkg kolbász
1 fej hagyma
tejföl
só, bors, fokhagyma
Az élesztõt a langyos vízbe morzsolom és hozzáadom a cukrot. Pár perc és az élesztõ erjedésnek indul. Ekkor egy tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet és a sót és összegyúrjuk. Lehet kell még egy kevéske liszt hozzá. Ruganyos, nem ragadós tésztát kell kapjunk. Letakarjuk és kelni hagyjuk kb fél órán át.
Egy olajjal kikent tepsibe nyomkodjuk a tésztát ( a sütõ saját tepsiét használtam, nem tudom a pontos méretét) megkenjük vastagon tejföllel, sózzuk, borsozzuk és kerül rá fokhagyma is. Én most szárított fokhagymát tettem rá (fûszermalom) A hagymát kettévágjuk és felszeleteljük és a tésztára szórjuk. Rátesszük a bacon szalonnát és a kolbászt is. Eredetileg nem kell rá sajt, de van aki szeret rá tenni. Mi nem szoktunk.
Mehet az elõmelegített sütõbe, 180 fok kb 20-25 perc.
A teljes kiõrlésû tönkölybúzalisztes verzió:
A feltét az ugyan az ami a másikon, csak a tészta más.
Hozzávalók:
1,6 dl langyos víz
2,5 dkg élesztõ
két kávéskanál só
kb 30 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt.
A hozzávalókat egy tálba teszem és összegyúrom. Lehet, hogy kell hozzá még egy kevés liszt, én ahhoz teljes kiõrlésû rozslisztet használtam. A tészta ruganyos legyen de ne ragadjon. Letakarva kelni hagyjuk ezt is kb fél órára.
Ez egy kisebb tepsibe került.....
Nálunk most kolbász és bacon szalonna került rá.
Elkészíteni egyszerû, viszonylag rövid idõ alatt laktató finomság kerül az asztalra. A nagymamám mindig jó sûrû leves után kínálta. Én most levest nem fõztem, nem volt hozzá kedvem, csak a kenyérlángos készült el, a kicsi lány és a minipasim segítségével :)
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
3,5 dl langyos víz
2,5 dkg élesztõ
csipet cukor
2 kávéskanál só
tetejére:
bacon szalonna
15 dkg kolbász
1 fej hagyma
tejföl
só, bors, fokhagyma
Az élesztõt a langyos vízbe morzsolom és hozzáadom a cukrot. Pár perc és az élesztõ erjedésnek indul. Ekkor egy tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet és a sót és összegyúrjuk. Lehet kell még egy kevéske liszt hozzá. Ruganyos, nem ragadós tésztát kell kapjunk. Letakarjuk és kelni hagyjuk kb fél órán át.
Egy olajjal kikent tepsibe nyomkodjuk a tésztát ( a sütõ saját tepsiét használtam, nem tudom a pontos méretét) megkenjük vastagon tejföllel, sózzuk, borsozzuk és kerül rá fokhagyma is. Én most szárított fokhagymát tettem rá (fûszermalom) A hagymát kettévágjuk és felszeleteljük és a tésztára szórjuk. Rátesszük a bacon szalonnát és a kolbászt is. Eredetileg nem kell rá sajt, de van aki szeret rá tenni. Mi nem szoktunk.
Mehet az elõmelegített sütõbe, 180 fok kb 20-25 perc.
A teljes kiõrlésû tönkölybúzalisztes verzió:
A feltét az ugyan az ami a másikon, csak a tészta más.
Hozzávalók:
1,6 dl langyos víz
2,5 dkg élesztõ
két kávéskanál só
kb 30 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt.
A hozzávalókat egy tálba teszem és összegyúrom. Lehet, hogy kell hozzá még egy kevés liszt, én ahhoz teljes kiõrlésû rozslisztet használtam. A tészta ruganyos legyen de ne ragadjon. Letakarva kelni hagyjuk ezt is kb fél órára.
Ez egy kisebb tepsibe került.....