Lamington szelet
sponsored links
Csak els? r?n?z?sre egyforma az ausztr?l Lamington szelet ?s a magyar K?kuszkocka, val?j?ban a k?t s?tem?ny nem ugyanaz! Teh?t a Lamington t?szt?j?nak hozz?val?iban ne keress?tek a m?zet, ugyanis az ausztr?lok Lamington szelete nem tartalmaz m?zet, sima pisk?t?val vagy vajas pisk?t?val k?sz?tik. Illetve az ausztr?lok ?ltal?ban kett?v?gj?k ?s megt?ltik lekv?rral, n?lam is ?gy k?sz?lt. Csokisz?szba m?rtogat?s helyett, n?ha eper- vagy m?lnasz?szba m?rtogatj?k ?s ?gy forgatj?k a k?kuszreszel?kbe. Most van az eperszezon, majd j?n a m?lnaszezon is, ez?ltal kipr?b?lhatj?tok ezeket a verzi?kat is.
...?s hogy a nev?r?l is ejts?nk p?r sz?t: ez a puha pisk?t?s, csokisz?szba m?rtott, k?kuszos s?ti Queensland korm?nyz?ja, Baron Lamington ut?n kapta a nev?t.
A s?tit m?g valamikor m?jus 1-je k?r?l s?t?ttem a csal?dnak, mert kellett egy gyors s?ti eb?d ut?nra, ?s mindenki arra szavazott, hogy ezt k?sz?tsem el. Im?dtuk! ?
Hozz?val?k a t?szt?hoz:
35x25 cm-es tepsihez
8 toj?s
18 dkg krist?lycukor
25 dkg finomliszt
1 csomag s?t?por (12 g)
A kaka?s m?zhoz:
20 dkg vaj
15 dkg krist?lycukor
8 ev?kan?l tej
4-5 ev?kan?l cukrozatlan kaka?por
2 ev?kan?l rum - ha gyerekek is esznek bel?le, akkor rumaroma
+ ?zl?s szerint s?rgabarack- vagy m?lna-, esetleg eperlekv?r
+ 10-15 dkg k?kuszreszel?k
A p?tty?s k?zm?ves ker?mia megv?s?rolhat? a P?tty?s Otthon web?ruh?zban az al?bbi linkre kattintva:
Elk?sz?t?s:
- A s?t?t el?meleg?tj?k 170 fokra, a tepsit enyh?n kivajazzuk, meghintj?k liszttel.
- Az eg?sz toj?sokat habosra keverj?k a cukorral (feh?red?sig), majd hozz?szit?ljuk a s?t?porral elkevert lisztet - ?sszekeverj?k. A tepsibe egyengetj?k a massz?t, ?s el?meleg?tett 170 fokos l?gkever?ses s?t?ben kb. 20 percig s?tj?k. (A s?t?si id? csak t?j?koztat? jelleg?, s?t?t?l f?gg?en elt?rhet, ez?rt v?gezz?nk t?pr?b?t!)
- A megs?lt t?szt?t s?tem?nyr?csra vagy fat?bl?ra bor?tjuk, hagyjuk teljesen kih?lni! Majd k?z?pen v?zszintesen kett?v?gjuk, ezut?n kb. 4-4,5 cm-es egyenl? kock?kra.
- A kis kock?kat ?zl?s szerint megt?ltj?k lekv?rral.
- A kaka?s m?zhoz a hozz?val?kat ?sszeforraljuk. Amikor m?r fortyog, akkor megfelel?.
- A kaka?s m?zban megforgatjuk a lekv?rral t?lt?tt kock?kat, majd meghempergetj?k a k?kuszreszel?kben.
- Hagyjuk dermedni h?t?ben 1 ?r?n kereszt?l ?s fogyaszthat?.
Tipp:
- Tapasztalatom szerint a kis kock?kat ne kenj?k meg t?l sok lekv?rral, mert akkor teljesen elnyomja a lekv?r a k?kuszkocka ?z?t.
- K?sz?thetj?k lekv?rt?lt?s n?lk?l is. Ebben az esetben a megs?lt pisk?t?t el?g csak kock?kra v?gni ?s megm?rtani a kaka?s m?zban, majd a k?kuszreszel?kben.
J? ?tv?gyat!