Lablabi - tunéziai csicseriborsóleves
sponsored links
Tunéziáról a többségnek a napfény, a sivatag és a nyaralás jut eszébe, nem feltétlenül a gasztronómia sokszínûsége. Pedig ha túljutunk a kuszkusz (persze speciális edényben gõzölve) - harissa (Tunézia chilipasztája) - brik (ezzel-azzal megtöltött, ropogós tésztabatyuk) hármasán, ismeretlen és rendkívül izgalmas kulináris világ tárul fel elénk. Arab - francia - török - olasz - berber fúziós konyha ez a legjavából, amely számos meglepetést és világbajnok fogást rejteget. Például a tartalmas, ízrõl ízre építkezõ, összetett hétköznapi levest, a lablabit. A szikkadt kenyérre mert forró, csicseriborsós lébe citromot, római köményt, harissát, olívaolajat kevernek. Az igazán jóízû, finom lablabi-hoz valóban száraz csicseriborsót kell használni, nem lehet konzervvel helyettesíteni és gyorslevest varázsolni belõle, ugyanis a csicseri fõzõleve szolgál ízes alapléként.
A hagyományos változaton túl, a tunéziai újhullámos séfek is persze csavargatnak a levesen, készítik például kenyér helyett pirított pitachipsszel, megszórják ropogósra kisütött kapribogyóval, vagy sós mandulával. Wafik Belaid séf például ...