Kürtõskalács
sponsored links
Gyerekkorunkban minden nyáron volt Visegrádon kürtõskalács sütés. Mindannyiunkban édes emlékeket ébresztett, ahogy a tûz mellett vártuk, hogy elkészüljön a kürtõskalács, és bár az összes ujjunk leégett, téptük ki egymás kezébõl a forró tésztát.
Jó tíz évvel az utolsó után, most felnõttek nélkül próbálkoztunk.
(Igazából ennek a bejegyzésnek is a Dunabogdány vagy még inkább a Visegrád gasztrohoz kéne tartoznia. )
Hozzávalók (kb 10-15 fõs társaságra a duplája kell): 1kg liszt, 2 egész tojás, 4 tojás sárgája, 12 evõkanál olvasztott vaj, 12 evõkanál porcukor, 2 cs. szárított élesztõ, 1 kávéskanál só, 1/2 liter meleg tej
a kenéshez: kb 25 deka vaj felolvasztva, kristálycukor, dió
Akkor a legjobb, ha minden hozzávaló szobahõmérsékletû. A liszt közepébe mélyedést csinálunk, belerakjuk a tojásokat, cukrot, sót, az élesztõt és egy kis tejet. Ha porélesztõbõl csináljuk, nem kell elõtte felfuttatni, ha simából, akkor ajánlott. Elkezdjük gyúrni a tésztát. Folyamatosan rakjuk bele a maradék langyos tejet. Elég sokáig kell dagasztani, egészen addig, hogy már nem ragad hozzá se a kezünkhöz, se az edény falához. Amikor már jó ruganyos állagú, akkor bele lehet rakni az olvasztott vajat és azzal is egy kicsit dagasztani.
Cipót formázunk belõle (ettõl egy kicsit lágyabb lesz a tészta állaga, hogy cipót gyúrjunk, de valami olyasmi formát), megszórjuk liszttel és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Erre kb. 1 óra kell.
Lisztezett felületen kis adagonként fél-egy cm vastagra nyújtjuk, és derelyevágóval a képen látható módon hosszú csíkot készítünk belõle.
A kürtõskalács sütõ fát (mi Erdélybõl szereztük be, itthon nem tudom honnan lehet), elõmelegítjük a parázs felett. A meleg fát megkenjük olvasztott vajjal.
A következõ mûvelet 3 személyes: egyvalaki lassan tekeri a fát, a másik adogatja a tésztát, a harmadik pedig tekeri fel a fára a tésztát egyenletesen egymás mellé. Ha a fa tetejére értünk a tészta végét az elõzõ sor alá dugjuk.
A kezünkkel kicsit megnyomkodjuk, hogy összeálljanak a csíkok.
Megkenjük egy kis olvasztott vajjal és belehengergetjük kristálycukorba.
Mehet a parázs fölé, ahol folyamatosan forgatni kell, mert nagyon konnyen megég.
Ha már félig kész, és a cukor rákaramellizálódott a tésztára, belehempergetjük durvára vágott dióba. Ezt is rápirítjuk és már húzhatjuk is le a fáról.