Körtés rukkola saláta
sponsored links
Az elõzõ bejegyzésben írtam arról, hogy az egészséges, jó minõségû ételek beszerzése szerintem, jobban terheli az ember pénztárcáját, mint a mûkajáké. Ennek ellenére mégis egy olcsó, de tápanyagokban és vitaminokban dús köretet tettem fel. Most a másik véglet jön. Az egészség marad, de az ár ugrik. Ha valaki nem csinál egy szigorú diétát, amibe még a sajt se fér bele, akkor ez a kombináció egy könnyû, és igazán különleges étel, meglepõen kevés hozzávalóval. Viszont az a kevés hozzávaló sajnos nagyon drága.
Finom, olasz vagy spanyol olivaolajból az igazi, aminek van íze is, és a fantasztikus olasz kemény sajtok dobják fel a körét. Ezt a salátát valójában nem étel mellé vagy köretnek képzelem el, hanem magában. Ahogy mi ettük este egy salátavacsinak, vagy ebédre egy tartalmasabb leves után.
Nehézségi fok: egyszerû
Elkészítési idõ: 10 perc elõkészítés, 40 perc pihentetés
Mennyiség: 3-4 személyre
Hozzávalók:
- 4db nagyobb körte
- 100g parmezán vagy grana padano sajt
- 100g érett pecorino vagy egyéb juhsajt*
- Kb. 4 evõkanál olivaolaj
- 2 evõkanál citromlé (ciromból)
- 100-120g rukkola
- Ízlés szerint só, bors
1. lépés
Egy tálba keverjük össze az olivaolajat a citrommal, sóval és borssal. Az öntet egyik felét tegyük egy nagyobb tálba.
2. lépés
Egy zöldséghámozó segítségével szeljünk vékony lapszerû szeleteket a sajtból. Majd hámozzuk meg, és szeleteljük fel a körtét.
3. lépés
A meghámozott, felszeletelt körtét a sajt kb. háromnegyedével tegyük az elsõ lépésben bekevert citromos olivaolajba, és hagyjuk állni egy órát, hogy összeérjenek az ízek.
4. lépés
A tálaláshoz a rukkolához adjuk a körtét, tegyük hozzá a félretett sajtot és a maradék ízesített olajat.
Megjegyzések:
- Parmezánt vagy grana padano sajtot már sok helyen lehet kapni. Pecorinot kevésbé. Ha csak parmezánnal (vagy grana padanoval) csináljuk, úgy is finom, én is csináltam így. Ez esetben jó, ha pl. 150g-ot teszünk a salátához. Vagy próbálhatjuk, pl. kéksajttal. Az is nagyon finom a körtéhez.
- Az eredeti recept több (120g) rukkolát ír, de nálunk egy csomag többnyire 100g, és így is elég. Illetve nekem kevés volt az olivaolaj, így emeltem egy kicsit az adagon.
- A citrom ízét lehet érezni, de ha már összekeverjük kevésbé dominál.
- Ha csökkenteni akarjuk az elkészítési idõt akkor, simán összekeverjük a hozzávalókat,, de ekkor ha finom olivaolajunk van, érdemes kipróbálni citrom nélkül, vagy kevesebb citrommal.
- Anna Del Conte receptje alapján.