Kölesgombóc
sponsored links
A fotó stílusából ítélve, lehetne ez egy ázsiai típusú desszert, de mégsem az (habár az észak-kínai konyha elõszeretettel használja a kölest). Úgy alakult, hogy Kiscincin egy olyan iskolában kezdte meg a tanulmányait, ahová sok vegán gyerek is jár. Ezt a desszertet a barátnõje anyukájától tanultam, mivel Kiscincin teljesen odavolt érte. Nagyon finom, egy jó kis leves után fõfogás is lehet. Nem bonyolult az elkészítése, talán arra kell figyelni, hogy a folyadék mennyisége megfelelõ legyen. Ha pl. a köles elfövi a levét, mindenképp pótoljuk, de arra is ügyelni kell, hogy ne legyen túl lágy sem a masszánk, mert akkor nem lesz belõle gombóc.
10 dkg köles
5-6 dkg nádcukor
3 púpozott ek. kukorica tejpor
5 dkg kukoricadara
sûrû rizstej vagy rizstejszín
fél bio citrom héja
pár csepp citromlé
kukorica pehely (vagy zsemlemorzsa)
A kölest kétszeres mennyiségû vízben felteszem fõni. Ha már félig megfõtt, hozzá keverem a nádcukrot, citromhéjat és a kukorica tejport, majd kb 20 perc múlva beleszórom a kukoricadarát is. Ezzel márcsak pár percig fõzöm, és ekkorra már jól be kellett sûrûsödnie a"tésztánknak". Leveszem a tûzrõl és hagyom állni. Rizstejet vagy rizstejszínt keverek hozzá, jól összedolgozom és hagyom hûlni. A lényeg, hogy az állaga ne túl puha és könnyen formázható legyen. Ha langyosra hûlt, gombócokat készítek, amit apróra tört kukorica pehelybe (vagy zsemlemorzsába) meghengergetek. Azonnal tálalom.
10 dkg köles
5-6 dkg nádcukor
3 púpozott ek. kukorica tejpor
5 dkg kukoricadara
sûrû rizstej vagy rizstejszín
fél bio citrom héja
pár csepp citromlé
kukorica pehely (vagy zsemlemorzsa)
A kölest kétszeres mennyiségû vízben felteszem fõni. Ha már félig megfõtt, hozzá keverem a nádcukrot, citromhéjat és a kukorica tejport, majd kb 20 perc múlva beleszórom a kukoricadarát is. Ezzel márcsak pár percig fõzöm, és ekkorra már jól be kellett sûrûsödnie a"tésztánknak". Leveszem a tûzrõl és hagyom állni. Rizstejet vagy rizstejszínt keverek hozzá, jól összedolgozom és hagyom hûlni. A lényeg, hogy az állaga ne túl puha és könnyen formázható legyen. Ha langyosra hûlt, gombócokat készítek, amit apróra tört kukorica pehelybe (vagy zsemlemorzsába) meghengergetek. Azonnal tálalom.