Kölesalagút spenótos töltelékkel (vegán)

2014-01-17

sponsored links

Spenótos kölesalagút.jpg

Miért együnk kölest rendszeresen, minden héten? A köles olyan fehérje-forrás, amely lúgosít, segít helyreállítani a szervezet pH-egyensúlyát. Triptofán nevû aminosavat tartalmaz, amely közremûködik a szerotonin (boldogság-hormon) termelõdésében. Tehát a köles gyakori fogyasztásával csökkenthetjük a rossz hangulatunkat vagy akár alvászavar esetén is segíthet. Antioxidáns is, valamint képes a rossz koleszterinszintet csökkenteni, a jót pedig emelni. Nemcsak magnéziumban, hanem különféle B-vitaminokban is meglehetõsen gazdag, emellett vasat, foszfort és mangánt is tartalmaz. S ami fontos, gluténmentes gabona, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Fogyókúrázóknak pedig ajánlott, mivel alacsony kalória, ellenben magas rosttartalma van. Tovább érezheti magát telítettnek az, aki beépíti fogyókúrájába.

Egy esetben ellenjavallatot kell megfogalmazzak, ez pedig pajzs-mirigy nem megfelelõ mûködés esetén túlzott fogyasztása nem ajánlott.

A recept:
 

Hozzávalók:

  • 30 dkg köles
  • 10-20 dkg zabpehely
  • ételízesítõ
  • spenót (1/2 csomag spenótpürét használtam)
  • fokhagyma
  • olaj
  • sütõpapír

 

Elkészítés:

A kölest ételízesítõvel megszórt vízben puhára fõzzük. Amikor a szemek megpuhultak, egy kis kurkumával és szükség szerint további sóval vagy ételízesítõvel összekeverjük.

A spenótpürét zabpehellyel, fokhagymával és kevés sóval összefõzzük. Akkor jó, ha tömörebb, mint egy zabkása. Tulajdonképpen ez is zabkása, csak nem édes, gyümölcsös, hanem zöldséges. Opcionálisan egy kevés növényi tejet is tehetünk hozzá (1-1,5 dl), ekkor több zabpelyhet fog felvenni.

Fogunk egy õzgerinc- vagy egy kenyérformát, kibéleljük sütõpapírral. A két szélén hosszában úgy lelógjon a papír, hogy azzal sütés elõtt befedhessük a kölesalagutat.

A kölest szétterítjük a formában, úgy, hogy oldalra is jusson, illetve majd a tetejére is maradjon. (Mivel a teteje lesz a "talpa", ezért érdemes vastagabb rétegre hagyni a tetején a kölest.) A megfõtt spenótos zabkását az elterített kölesre, a formába tesszük. Mindezt befedjük a maradék kölessel. A tetejére  nagyon kevés olajat öntünk. Befedjük sütõpapírral és kb. 20-25 percig közepes lángon sütjük, majd a maradék 10 perc-negyed órára lehajtjuk a tetejérõl a sütõpapírt.

Miután megsült, a formában hagyjuk kicsit kihûlni, szikkadni. Majd a tálaló-edényre tesszük, szeletelhetjük is.

Akik nem zabpehellyel szeretnék az alagút belsejét megtölteni, a megpárolt spenótot fõtt kölessel is összekeverhetik. Az eljárás ugyanaz.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2014/01/17/kolesalag...

sponsored links

Keres?s