Kókuszos kocka
sponsored links
Bosnyák szomszédasszonyom szemébõl majdhogynem könnyek fakadtak, amikor megpillantotta az asztalomon a szülinapi sütemények között a kókuszos kockát, mondván: "Jé, hát ez a mi cupavcink! Te meg honnan ismered?"
...Tehát megint egy dolog, amirõl hosszú évtizedeken át azt hittem, hogy igazi magyar találmány. Sõt mi több, az ausztrálok nemzeti süteménye ugyancsak a kókuszos kocka, csak ott Lamington néven fut. Egyetlen dolgot fedeztem fel, amiben különbözik a mi sütink a többitõl: a magyar kókuszos kocka tésztája általában mézet is tartalmaz.
Nálunk mézzel is és anélkül is elég nagy kedvenc, és igazán elrontani se lehet. Kicsit átvariáltuk a receptet a lányokkal, mézes helyett kakaós tésztát sütöttünk, és kakaós-vajas máz helyett fehércsokiba forgattuk. Szerintem jópofák lettek.
Kókuszos kocka
...Tehát megint egy dolog, amirõl hosszú évtizedeken át azt hittem, hogy igazi magyar találmány. Sõt mi több, az ausztrálok nemzeti süteménye ugyancsak a kókuszos kocka, csak ott Lamington néven fut. Egyetlen dolgot fedeztem fel, amiben különbözik a mi sütink a többitõl: a magyar kókuszos kocka tésztája általában mézet is tartalmaz.
Nálunk mézzel is és anélkül is elég nagy kedvenc, és igazán elrontani se lehet. Kicsit átvariáltuk a receptet a lányokkal, mézes helyett kakaós tésztát sütöttünk, és kakaós-vajas máz helyett fehércsokiba forgattuk. Szerintem jópofák lettek.
Kókuszos kocka
- 14 deka cukor
- 1 tk vaníliakivonat (vagy egy zacskó vaníliáscukor)
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 9 deka olaj
- 100 ml tej
- 22 deka liszt
- 2 púpozott teáskanál sütõpor
- 3 ek holland kakaópor
A tojássárgáját habosra keverem a cukorral és a vaníliával, majd eldolgozom az olajat és a tejet is benne. A lisztet a sütõporral és a kakaóval elszitálom. A tojásfehérjét sóval kemény habbá verem. Az olajos tojássárgájás krémbe vegyítem a liszt harmadrészét, a többit pedig a habbal felváltva forgatom bele ügyelve rá, hogy ne törjön össze túlságosan a hab és lehetõleg csomómentes legyen a keverék. Sütõpapírral kibélelt 24x24 cm-es formába öntöm a tésztát és 175°C fokra elõmelegített sütõbetolom kb.25 percre. (tûpróba)
A beforgatáshoz:
A beforgatáshoz:
- 40 deka fehércsoki
- 150 ml tejszín
- egy kevés rum (elhagyható)
- 20 deka kókuszreszelék
A fenti hozzávalókat a kókusz kivételével egy kis edényben alacsony hõfokon összemelegítem. A kihûlt tésztát feldarabolom és a folyékony fehércsokiba forgatom, majd meghempergetem a kókuszreszelékben. Sütõpapíron hagyom megdermedni. A rum bár elhagyható, de nagyon finom lesz tõle a kocka. Amikor elfogyott az olvasztott csoki fele, a maradékba lehet egy kevés rumot keverni, így csak a fele lesz alkoholos. A fenti adag 25 nagyobb vagy 36 kisebb kockára elegendõ.