Kétszer hamis, mégis valódi hagymás lepény
sponsored links
Az elõzõ naplóbejegyzés (hagymás receptek) képeihez addig rakosgattam szebbnél szebb halmokba az újhagymát, és kerestem a hozzá való recepteket, míg rájöttem, hogy fotózás után pompás elõételt kerekíthetek a modellbõl. A leírtaknál még egyszerûbbet, mondjuk, a jól hangzó nevek kedvelõinek pisladiere-t (olívabogyó és szardella nélkül, azaz hamisan). Így is történt, a lepény elkészült, a hagymafeltét is jó lett, de sajnos kissé elsóztam, ezért tejfölt kínáltam mellé, ami megszelídítette az ízét. Na, így meg a töki pompos szalonna nélküli, azaz hamis változatához hasonlított. Hamis innen, hamis onnan, mégis hamisítatlanul finom ez a hagymás lepény.
VALÓDI HAGYMÁS LEPÉNY
Hozzávalók: 2-3 dkg élesztõ, 1 kiskanál cukor, 1,5 dl langyos víz, 50-60 dkg liszt, só, 0,5 dl olaj (napraforgó vagy olíva), csipetnyi morzsolt rozmaring (vagy/és oregano, kakukkfû)
a tál kikenéséhez: olaj (napraforgó vagy olíva)
a hagymafeltéthez: 1-2 csomó újhagyma a zöld szárával együtt, 1-2 kiskanál cukor, 3-4 evõkanál olaj (napraforgó vagy olíva), õrölt bors, morzsolt vagy friss kakukkfû
1. Az élesztõt a cukorral édesített vízbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.
2. Ezután a lisztbe öntjük, majd az olajjal és egy kevés sóval laza tésztává dagasztjuk. Ha kell, még egy kevés langyos vizet adhatunk hozzá, vagy ha nagyon ragad a tészta, akkor liszttel meghinthetjük.
3. A rozmaringot belegyúrjuk, majd olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, és letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
4. Közben a hagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt felkarikázzuk. A cukrot az olajban karamellizáljuk, majd a hagymát rászórjuk, és megpároljuk. Egy kevés sóval, borssal és a kakukkfûvel fûszerezzük, majd a tûzrõl lehúzzuk.
Lazább, könnyebb lesz a tészta, ha a sütõ aljába egy kis lábasban vizet teszünk. Ez a sütés alatt párologva állandóan gõzben tartja a lepényt, így az biztosan nem szárad ki.
VALÓDI HAGYMÁS LEPÉNY
Hozzávalók: 2-3 dkg élesztõ, 1 kiskanál cukor, 1,5 dl langyos víz, 50-60 dkg liszt, só, 0,5 dl olaj (napraforgó vagy olíva), csipetnyi morzsolt rozmaring (vagy/és oregano, kakukkfû)
a tál kikenéséhez: olaj (napraforgó vagy olíva)
a hagymafeltéthez: 1-2 csomó újhagyma a zöld szárával együtt, 1-2 kiskanál cukor, 3-4 evõkanál olaj (napraforgó vagy olíva), õrölt bors, morzsolt vagy friss kakukkfû
1. Az élesztõt a cukorral édesített vízbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.
2. Ezután a lisztbe öntjük, majd az olajjal és egy kevés sóval laza tésztává dagasztjuk. Ha kell, még egy kevés langyos vizet adhatunk hozzá, vagy ha nagyon ragad a tészta, akkor liszttel meghinthetjük.
3. A rozmaringot belegyúrjuk, majd olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, és letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
4. Közben a hagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt felkarikázzuk. A cukrot az olajban karamellizáljuk, majd a hagymát rászórjuk, és megpároljuk. Egy kevés sóval, borssal és a kakukkfûvel fûszerezzük, majd a tûzrõl lehúzzuk.
5. A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egy sütõpapírral bélelt tepsire nyomkodjuk úgy, hogy egy kis pereme is legyen.
6. A hagymát rásimítjuk, majd közepesen meleg sütõbe toljuk, és 25-30 perc alatt megsütjük.
7. Cikkekre vágva langyosan kínáljuk, de ha marad belõle, hidegen is kitûnõ
Tipp:Lazább, könnyebb lesz a tészta, ha a sütõ aljába egy kis lábasban vizet teszünk. Ez a sütés alatt párologva állandóan gõzben tartja a lepényt, így az biztosan nem szárad ki.