Két tétel között...
sponsored links
Kevesebb mint 2 hetem maradt arra, hogy megtanuljam a maradék tételeimet...Nem hinném, hogy a MARADÉK itt a legmegfelelõbb szó, mivel több a meg nem tanult, mint a már fejemben lévõ tétel! 2 hét viszont hosszú idõ és ha minden jól megy, akkor sikerül megtanulni a MARADÉK 40 tételt :)) (muszáj lesz) DE olyan nehéz és unalmas egész nap a könyveket bújni, ezért néha egy kicsit kikapcsolok. Ilyenkor kerül elõ a receptes könyv. Tegnap Kovács Lázár - Amerikai küldetés címû könyve került a kezeim közé, melyben rábukkantam arra a receptre, amit már hónapok óta tervezek elkészíteni, a neve: Fahéjas csiga, de ha eredeti nevén nevezzük, akkor cinamon roll, mely az amerikaiak egyik óriási kedvence (valószínûleg a BigMac után). A recept elsõ ránézésre furcsa volt, mert én csak a kenyérhez szoktam vízben felfuttatni az élesztõt, egyébként tejben, ezért hezitáltam, hogy megváltoztassam e a receptet és víz helyett tejet használjak a felfuttatáshoz. Majd elgondolkodtam, hogy ha ez tényleg az eredeti recept, ahogyan a könyv írja, és ahogyan amerikai háziasszonyok ezrei készítik több tíz éve, akkor valószínûleg nem hibádzik egy pontjánál sem, ezért én is ezt az elkészítési módot választottam. Egyébként lehet, hogy Magyarországon is elterjedt ez a vízben felfuttatós módszer, csak még hozzám nem jutott el.
Az elsõ harapás után, a recepttel kapcsolatos minden kétségemet félretettem, mert ennél csodálatosabb ízû, puhaságú, és kinézetû csigát én még nem ettem. (Lehet, hogy ilyet nem illik mondani, de ezzel leköröztem dédimamám kakaós csigáját is, ami óriási szó).
Fahéjas csiga:
Hozzávalók (kb 25 db-hoz):
Az élesztõ felfuttatásához:
- 10 g élesztõ (a recept szerint csak 4g de szerintem az nagyon kevés)
- 1 ek. kristálycukor
- 1,2 dl langyos víz
A tésztához:
- 5 dl lagyos tej
- 2 db tojás
- 1 kg liszt
- 10 dkg olvasztott margarin
- 1 ek. kristálycukor
- 1 tk. só
A töltelékhez:
- 10 dkg margarin
- 7 ek. barnacukor
- 14 ek. kristálycukor
- 3 teáskanál õrölt fahéj
Elkészítés:
A cukros-langyos vízben felfuttatjuk az élesztõt. A tejet a sóval és cukorral langyosra melegítjük, a 2 tojást villával kissé felverjük. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd a tészta minden hozzávalóját hozzáadjuk és kézzel vagy géppel összedolgozzuk. Ha kevés a liszt és túl ragacsos a tészta adjunk hozzá még lisztet (nekem is kevés volt az 1 kg). Miután szépen összeállt a tészta tegyük félre egy huzatmentes helyre fél/1 órára kelni. A töltelékhez olvasszuk fel a margarint, majd adjuk hozzá a 2 fajta cukrot, a fahéjat és keverjük csomómentesre. Mikor a tészta szép nagyra megkelt, olajozott munkalapon nyújtsuk ujjnyi vastagra és kenjük meg a töltelékkel. Ha megdermedt volna, akkor melegítsük újra. Szorosan tekerjük fel a tésztalapot majd 2 ujjnyi vastagon szeleteljük fel és rakjuk egymás mellé a tepsiben az így keletkezett csigákat. 10 percig pihentessük a tepsin majd 180 fokon 20-30 perc alatt süssük szép barnára.
Sülés után a szépsége kedvéért lecsurgattam olvasztott fehér csokoládéval a csigákat, amely adott még egy löketet a sütemény ízvilágának, na és persze a kalóriáknak. :)