Képviselõfánk
sponsored links
Milyen régóta vágytam már rá, de pont mint a mézes lapoknál csak kerülgettem az elkerülhetetlent. Nem tudom miért ez a mummus érzés bizonyos süteményekkel kapcsolatban.
Nem mondom, hogy gyorsan megvan, de könnyen az biztos. Érdemes elõzõ este megsütni a fánkokat, a töltést hagyjuk másnapra. Ugyanis a krém és tejszín elkészítéséhez, töltéséhez használt eszközök elmosogatása egy örökkévalóságnak tûnt. Arról nem is beszélve, hogy így még dél körül tudtam fotózni.
Szóval azt kell mondjam, hogy ne féljetek, hanem bátran próbáljátok ki! Egyszerûen mennyei finom lett, sosem ettem cukrászdában, sehol ilyen csodálatos képviselõfánkot! :)
Hozzávalók a fánkhoz:
- 200 g liszt
- 200 g vaj
- 200 ml (2 dl) víz
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 5 db felvert tojás
A fánkok elkészítése:
- A sütõt 200 fokra (gázsütõ 4-es fokozat) elõmelegítjük.
- A vizet a vajjal, sóval és cukorral összeforraljuk, hozzáadjuk a lisztet és összemelegítjük, kb. 3 percig kevergetjük, nem baj, ha kicsit serceg. A massza legyen csomómentes és kevergetés közben váljon el az edény falától.
- Egy keverõtálba félretesszük hûlni.
- Mikor már langyos a tészta, robotgéppel apránként hozzákeverjük a tojásokat. Lágy fényes tésztát kapunk.
- Habzsákba töltjük, és sütõpapírral bélelt gáztepsire dió vagy kisebb almácska nagyságú halmokat nyomunk, attól függõen, hogy nagy vagy kis (két harapásos) fánkokat akarunk.
- Elõmelegített sütõben 200 fokon sütjük úgy, hogy egy nagyobb tepsibe kétujjnyi forróvizet öntünk és a sütõ aljára helyezzük. Kb. 40 percig sütjük, de 20 percig semmiképpen ne nyissuk ki a sütõ ajtaját mert összeeshetnek a fánkok. A színérõl is láthatjuk mikor jó, mert szép zsemleszínûre sülnek.
- Még melegen vágjuk le a tetejüket egy recés késsel, mert a belsejében lévõ gõztõl összeeshet a tészta. A közepébõl kiszedhetjük a maradék tésztát, de nem muszáj, mert így is üreges annyira, hogy beleférjen a krém.
- A tészta sütését elõzõ este is megejthetjük, így másnapra marad a töltés.
Vaníliás krém:
- 2 csomag fõzõs vaníliapuding
- 100 g kristálycukor
- 500 ml (5 dl) tej
- 4 tojás
- 50 g porcukor
Tejszínes réteg:
- 250 ml (2,5 dl) tejszín
- 3 evõkanál porcukor
- 1 csomag habfixáló
- A tojások fehérjét az 50 g porcukorral kemény habbá verjük.
- A pudingport a tojások sárgájával, a 100 g kristálycukorral és egy kicsi tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáadva sûrû krémet fõzünk.
- Még melegen összekeverjük a keményre vert tojásfehérjékkel.
- Hagyjuk langyosra hûlni, ezalatt a tejszínt a porcukorral elkezdjük felverni, majd óvatosan hozzászitáljuk a habfixálót és kemény habbá verjük.
- A vaníliakrémet és a tejszínt is csillagcsõrös habzsákba töltjük.
- A fánkokban elosztjuk a vaníliakrémet, majd a tetejükre nyomjuk a tejszínhabot.
- Rátesszük a tésztasipkákat és hûtõbe tesszük pár órára. Porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat!