Kávés-Mascarponés Zsúrtorta
sponsored links
Ezt az egyszerû, de nagyon finom és meglepõen könnyû kis tortát anyukám születésnapjára készítettem. Kezdõknek is ajánlom és hozzám hasonlóan elfoglaltaknak is, mert gyorsan megvan. Kicsit tiramisú torta hangulata van, de nekem a tiramisú egy más jellegû édesség, ezért nem is nevezem annak. Ez a torta kakaós piskótából és habkönnyû mascarponés krémbõl áll némi amaretto likõrrel és kávéval megbolondítva. Nem túl édes, inkább felnõtteknek való édesség. Sajnos fotózni nem volt sok idõm, mivel ajándékba vittem, de higgyétek el sokkal finomabb, mint amilyen szép! :)
Hozzávalók egy 20 cm átmérõjû tortaformához:
A kakaós piskótához:
4 tojás
2 evõkanál liszt
1 evõkanál keményítõ
egy evõkanál kakaópor
4 evõkanál porcukor
1 evõkanál amaretto likõr (esetleg rum)
csipet só
A mascarpone krémhez:
1 doboz (250 g mascarpone)
1 habtejszín (30%-os, 2 dl)
2 cs vaníliás cukor
1 evõkanál lefõzött kávé
1 evõkanál amaretto likõr
+ opcionális - 1 dl tejjel és egy evõkanál bourbon vaníliás pudingporral fõzött puding egy evõkanál vajjal, vagy kókuszzsírral elkeverve (igazából ez azért került bele mert volt egy bontott csomag pudingporom)
A locsoláshoz:
1 dl hosszúkávé
1 evõkanál amaretto likõr
1 kávéskanál (barna) cukor
Díszítéshez:
fél tábla feketecsoki
Elõször a piskótát sütjük meg. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, egy tortaformát kivajazunk, kilisztezünk és elõmelegítjük a sütõt 180 fokra. A lisztet, a keményítõt és a kakaóport átszitáljuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a porcukorral és a likõrrel egy másik tálban szintén habosra keverjük. A sárgájahabot óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe és három részletben óvatosan belekeverjük az átszitált lisztes keveréket is.
Amíg a piskóta sül (kb. 30-35 perc egy ilyen pici formában) kényelmesen lereszelünk egy fél tábla feketecsokit a díszítéshez, fõzünk egy kávét és elkészítjük a krémet. Ehhez a tejszínt fokozatosan adagolva a mascarpone-hoz habverõvel nagyon alaposan habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrokat a kávét és az amaretto likõrt is.
A piskótát hagyjuk kihûlni, kettévágjuk, majd mindkét lapot meglocsoljuk 1 dl feketekávéval, amibe elõzõleg amarettót és barna cukrot kevertünk.
Tovább tartott leírni, mint megcsinálni. az ötletet itt találtam, de aztán eltérõ ízlés, kísérletezõkedv és hûtõ-tartalom okán persze más sült ki belõle.