Káposzta, újratöltve

2014-01-24

sponsored links


TKP 009.JPG 

 

 

 

Az elcsépelt cím egy tényleg újszerû töltött káposzta receptet takar: alma ciderben fõtt, zöldfûszeres savanyú káposztával, birsalmával és sertéshúsos rizottó-gombócokkal.

 

Takács Lajos töltött káposztája után nekem is kedvem támadt kizökkenteni a családot a megszokott karácsonyi rutinból, és a szokásos december 25-én fogyasztott ebédet könnyebb változatban készítettem el. A cider csodát tett a savanyú káposztával, a gombócok pedig hihetetlenül könnyûek és krémesek lettek a rizottó alaptól. A káposztalevél-töltéseket hanyagoltam, kárpótlásul került bele a birsalma. A tányéron zöldfûszeres tejföllel, és pirított szalonna kockákkal tálaltam: mindezt újévig még két alkalommal meg kellett ismételnem, mert mindenkinek nagyon bejött (ezúton üzenem az illetékeseknek, hogy jövõ karácsonyig nem várható folytatás!).

 

 

 TKP+Arriba 003.JPG

 

 

Hozzávalók:

 

1 kg savanyú káposzta

1 fej vöröshagyma

? zöld erõs paprika

100 g szalonna

1 evõkanál zsír

?  kávéskanál frissen õrölt vegyes bors (fekete, zöld, vörös)

6 dl alma cider

2 nagy (500 g) birsalma

Friss lestyán és tárkonylevél

Friss kakukkfû és borsikafû

200 g zsíros tejföl

 

 

A gombócokhoz:

 

 

1 evõkanál zsír

? póréhagyma (a zöld és a fehér része vegyesen)

100 g rizottó rizs (kerek szemû)

1 l csirke alaplé

1 dl fehérbor

700 g darált sertéscomb

? teáskanál frissen õrölt  vegyes bors  (mint fent)

5 cm friss gyömbér

1 tojás

 

 

  1. Elõször a húsgombócokat készítjük el: a zsírt egy serpenyõben felolvasztjuk, majd enyhén megfonnyasztjuk benne a felkarikázott póréhagymát: én felerészt a zöld, felerészt a fehér részét használtam, mivel az íze, és erõssége is különbözõ.
  2. Felöntjük a fehér borral, majd kevergetve addig melegítjük, míg a bor alkoholtartalma elpárolog.
  3. Beletesszük a rizst, és alaposan átkeverjük, hogy a hagymás-fehérboros massza bevonja a rizsszemeket.
  4. Merõkanalanként elkezdjük hozzáadagolni a langyos alaplét, és egy félkész rizottót fõzünk.
  5. Kicsit hagyjuk hûlni, majd ha szükséges, utána sózunk, megborsozzuk, és összekeverjük a darált hússal.
  6. Belereszeljük a friss gyömbért, majd egy tojással alaposan kikeverjük a masszát, amit rövid idõre beteszünk a hûtõbe, hogy könnyen formázható legyen.
  7. Míg hûl a húsmassza, egy nagyobb fazékban felolvasztjuk a zsírt, majd megpirítjuk benne a kockára vágott vöröshagymát.
  8. Közben a savanyú káposztát kinyomkodjuk, és apróra vágjuk. Hozzáadjuk a pirított hagymához, és belekeverjük a felkarikázott erõs paprikát is, a borssal, a kakukkfûvel és a borsikafûvel együtt, majd szükséges mértékben sózzuk.
  9. A birsalmákat megmossuk, félbevágva kimagozzuk, és gerezdekre vágjuk, melyeket a káposzta tetejére rétegezünk.
  10. A húsmasszából evõkanálnyi adagokat szedünk, melyekbõl gombócokat formázunk ? ezek a birsalma tetejére kerülnek.
  11. Felöntjük a ciderrel, és lefedve, lassú tûzön 60 percig fõzzük.
  12. Tálaláshoz a tejfölt kikeverjük az apróra vágott lestyán és tárkonylevéllel, a szalonnát pedig apró kockákra vágjuk, és ropogósra kisütjük (én ehhez hasaalja szalonnát használtam).

 

 TKP 001.JPG

 

 

A fõzéshez kipróbáltam a Philips Multicookert: a rizottót külön fõztem meg, majd egy tíz perces ?Fry? (sütés) funkciót használva pirítottam meg a hagymát. Miután belekerült a gépbe az összes hozzávaló, egy 60 perces ?Stew? (ragu) programmal fõztem készre. Bár nem vagyok a konyhai kütyük nagy barátja, ez a gép kellemes meglepetést okozott: semmi nem égett le benne, és lényegesen szagtalanabb volt a fõzés, hiszen ?munka közben? csak annyi gõzt enged ki, amennyit szükséges. Az étel melegítésénél is jó szolgálatot tesz: nem ég le, nem szárad ki benne semmi.

 

 

 

 

  • TKP 008.JPG
  • TKP 011.JPG
  • TKP 013.JPG
  • TKP 019.JPG

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/01/24/ka...

sponsored links

Keres?s