Káposzta másképp

2014-01-19

sponsored links

Nem vagyok jó barátságban a káposztával, errõl már meséltem is korábban. Nos, ez azóta sem változott meg. Bár nyersen egyre több formájában megeszem a káposztás, a töltött és savanyított változatoktól azonban továbbra is kiráz a hideg.
Van egy kis picike görög szakácskönyvem azonban, amit szeretek lapozgatni, fõleg, mióta másfél éve Görögországban voltunk és felismertem benne az ottani ételeket. :) Nos, ebben találtam egy olyan alternatívát, amire úgy döntöttem, hogy még én is megkísérlem (persze diétára szabva és jócskán átalakítva). Nem is bántam meg, bár továbbra sem leszek káposzta-õrült. De ebben a formában jöhet máskor is. :)

Görög paradicsomos töltött káposzta


- 2 paradicsomkonzerv (80 dkg, hozzáadott cukor nélkül)
- 2 közepes vöröshagyma - (kb. 20 dkg)
- 12 dkg barna rizs
- 20 dkg feta
- 1 vékony levelû, tölteni való káposzta (felhasználva kb. 50 dkg - 8 levél)
- bazsalikom, oregánó
- só, bors, olívaolaj

A vöröshagymákat felaprítjuk. Egy magas felû kisebb fazékban kevés olívaolajon megpirítjuk a rizst, majd felöntjük kicsit kevesebb, mint kétszeres mennyiségû vízzel és lefedve kb. 45 perc alatt megfõzzük (ezútal nem baj, ha még kicsit kemények a rizsszemek, a késõbbi sütés során úgyis puhul még tovább). A hagymát kevés olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, ízesítjük a fûszerekkel és összefõzzük, ha kész, félretesszük. Közben a káposztáról leszedjük a külsõ szép nagy leveleit, legalább 8-at, és lobogó forró vízbe tesszük és 3-4 percig fõzzük,amíg megpuhulnak. Ekkor hideg vízbe tesszük hûlni, majd félretesszük.
Ha a rizs megfõtt, a paradicsomszósz egyharmadát hozzákeverjük, valamint a fetát hozzá morzsoljuk. Kifektetünk egy káposztalevelet, a tölteléket elosztjuk, hogy mindegyikbe ugyanannyi jusson. A káposztalevél széleit behajtjuk, majd feltekerjük a leveleket. Tûzálló tálba helyezzük a kis káposztacsomagokat, majd ráöntjük a megmaradt paradicsomszószt.
Lefedve 180 fokra elõmelegített sütõben 1 órán át sütjük.

CH tartalom: 42 g lassú CH/adag
Kalóriatartalom:384 kcal/adag



Forrás (módosításokkal): Görög konyha c. szakácskönyv


Folytats a blogon ... flamcsi.blogspot.com/2014/01/kaposzta...

sponsored links

Keres?s