Krémsajtos epres torta
sponsored links
Lassan 2 hónapja tartozom a szülinapi tortám receptjével. Az eperszezonnak is vége, de hátha jövõre valaki szeretné elkészíteni. Nagyon finom volt! Ami viszont a hátránya: rengeteg mosogatnivaló marad utána.
Már-már hagyománnyá vált, hogy a május végi születésnapomra valamilyen epres-csokis tortát kérek a szüleimtõl. Így volt ez idén is, egy régebbi Vidék íze magazint lapozgatva szerettem bele ennek a tortának a fotójába.
- 24 dkg natúr görög joghurt
- 1 evõkanál neszkávé pici meleg vízben feloldva
- 12 dkg étolaj
- 2 tojás
- 12 dkg tejszín
- 28 dkg liszt
- csipetnyi só
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütõpor
- 18 dkg cukor
- 5 dkg holland kakaópor
Nagyon fontos: elsõ lépésként mérjük le a tálat amiben majd össze fogjuk keverni a tészta hozzávalóit. Jegyezzük meg a tál súlyát!
Ebben a tálban összevegyíthetjük a nedves hozzávalókat: a joghurtot, kávét, étolajat, tojásokat és a tejszínt. Egy másik edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztet, sót, vaníliás cukrot, sütõport, cukrot és kakaóport. Ezeket apránként dolgozzuk hozzá az elõbbiekhez.
Ismét mérjük le a tálat, most már a tartalmával együtt. Vonjuk ki belõle a tál súlyát és így megkapjuk a tészta súlyát. Ez azért fontos, mert 4 felé kell osztanunk a masszát. Megtehetjük "szemre" is, de így pontosabb.
Sütõpapírból vágjunk 4 db kört a 24 cm-es sütõformánk aljába. Tegyük bele az elsõt és az elsõ adag tésztát. 180 fokra elõmelegített sütõben, kb. 12-15 perc alatt (de inkább tûpróbáig, hiszen nem egyforma minden sütõ teljesítménye!), süssük meg egymás után a 4 tortalapot. Még melegen húzzuk le róluk a sütõpapírt és hûtsük ki mindegyiket rácson.
Hozzávalók a krémhez:
- 1 üveg (kb. 35-40 dkg) eperlekvár
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 1 dl tejszín
- 20 dkg natúr krémsajt
- 20 dkg puha vaj
- 2 evõkanál citromlé
3 db tálra lesz szükségünk. Az egyikben kemény habbá verjük a tejszínt. A másodikban kihabosítjuk a puha vajat. A harmadikban szintén habosra keverjük a krémsajtot a porcukorral, vaníliás cukorral és a citromlével. Robotgépünket közepes fokozatra kapcsoljuk és jól összedolgozzuk mindhárom tál tartalmát, valamint az eperlekvárt is.
Egy tortatálra fektetjük az elsõ tortalapot. Megkenjük a krém egyötödével. Ráfektetjük a második tortalapot és következik az újabb adag krém, és így tovább. Az utolsó lap tetejét is bevonjuk krémmel és ha maradt még belõle, akkor a tortánk oldalát is.
Hozzávalók a torta tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- néhány szem szép eper
A csokoládét gõz felett összeolvasztjuk a tejszínnel. Bevonjuk vele a tortánk tetejét. A még meleg csokit kirakjuk a megmosott, megtisztított eperrel.
Néhány órába hûtõbe tesszük dermedni.
Ha már ennyit számoltunk ebben a receptben, akkor így a végére gyorsan összeadtam, hogy 5 db keverõtálra, 1 db sütõformára, 2 db edényre (a csoki megolvasztásához) és 1 db tortatálra lesz szükségünk hozzá. Remélem ez senkit nem riaszt el az elkészítésétõl. :)
Nézzetek be a webáruházamba is: www.marypoppinsboltja.hu