Krémleves aszalt szilvából, pirított dióval
sponsored links
Úgy jártam, mint tavaly : nem írtam egy ideig, közben meg épp 5 éves lett a blog :) Túl nagy jelentõsége azt hiszem nincs, ahogy az erre fordított idõm is egyre kevesebb. Szerintem a recept mindenkit jobban érdekel :D
Egy leves, ami nem úgy néz ki, mintha aszalt szilvából lenne. Pedig de :)
Teljesen más, mint a sima szilvakrémleves, habár az is roppant finom, ez a téliesített verzió. Az alapötlet innen származik. Igazán lágy és krémes, majdhogynem desszertként is beválna.
Krémleves aszalt szilvából, pirított dióval
-25 dkg aszalt szilva
-kb. 2-2,5 dl vörösbor
-cukor/nyírfacukor ízlés szerint
-egy darabka citromhéj
-1 kk. fahéj
-pici szegfûszeg
-1,5 dl tejszín
-2 tk. étkezési keményítõ
-kis marok dió megpirítva, durvára darálva
Az aszalt szilvát egy éjszakára vörösborba áztattam. Másnap azzal együtt tettem fel forrni, kiegészítve vízzel úgy, hogy kb. 7-8 dl legyen a lé. Ízesítettem csipetnyi sóval, xilittel, fûszerekkel, citromhéjjal. Kb. 10-15 percet forraltam lassú tûzön.
A citromhéjat kivettem belõle és botmixerrel krémesítettem. Visszatettem egy rövid idõre a tûzhelyre, miközben a keményítõt elkevertem kevéske hideg vízzel, adtam hozzá pár kanálnyit a forró levesbõl, azzal simára kevertem, majd a levest besûrítettem vele. Ekkor már csak egyet forraltam rajt, óvatosan elhabartam benne a tejszínt.
Tálalhatjuk akár melegen, akár hidegen is, de a pirított dió mindenképp illik hozzá.
Figyelem: nem garantálom, hogy az összes alkohol elpárolog belõle ennyi idõ alatt :)
Jó étvágyat!
Trinity