Krémes süti eperrel és málna zselével

2011-05-01

sponsored links



Most egy sütit hoztam - ma családi ebéd volt és anyukám megbízott engem a sütemény elkészítésével. Különösebb megkötés nem volt azon túl, hogy ne legyen diós/mogyorós/mákos, és laktózmentesen készítsem el.
Ma reggel találtam ki, hogy pontosan milyen is legyen ez a süti. Találtam egy receptet a Kiskegyed Konyhájában (2009. május, csíkos eperszelet), abból használtam fel a piskótákat, a krém saját kreálmány. A tetejére málnát képzeltem el, de mire kiolvadt, addigra teljesen szétfolyósodott. Szerencsére apukám hozott délelõtt nagyon finom epret, az került legfelülre - a málna levét átszûrtem és felhasználtam a zseléhez. Egyébként is, a friss gyümölcs legalább kis tavaszt hozott, ha már az idõ nem is olyan vidám.



A sütéshez a kapcsos tepsit használtam (25x38 cm)
Csokis piskóta:
10 dkg étcsokoládé
5 tojás
18 dkg cukor
12 dkg liszt
12 dkg keményítõ
1 evõkanál kakaópor
3 teáskanál sütõpor
A csokoládét felolvasztjuk, a tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd beleszitálunk 6 dkg cukrot, tovább verjük habbá. A tojás sárgáját a maradék cukorral, 4 evõkanál forró vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvadt csokoládét és a fehérje habot. A lisztet elkeverjük a keményítõvel, kakaóval, sütõporral és a tojásos masszára szitáljuk, óvatosan összekeverjük. Sütõpapírral bélelt tepsibe simítjuk, egyenletesre. (no, nekem ez nem szokott sikerülni. A massza sûrû, a sütõpapír állandóan ki akart jönni a simításkor... és kissé hullámos is lett) 180 fokon kb. 15 perc alatt megsül.

Vaníliás piskóta:
 5 tojás
10 dkg cukor
2 evõkanál vaníliás cukor
12 dkg liszt
12 dkg étkezési keményítõ
2 teáskanál sütõpor
A tojások fehérjét felverjük, utána 5 dkg cukorral felverjük keményre. A tojássárgáját 2 evõkanál forró vízzel, 5 dkg cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. Finoman beleforgatjuk a fehérjébõl felvert habot, majd a lisztes-keményítõs-sütõporos keveréket beleszitáljuk és hozzákeverjük a masszához. Mint a másiknál, sütõpapiros tepsibe simítjuk (ez nem annyira sûrû, mint a csokis - ezzel nagyobb sikerélményem volt). 15 perc alatt 180 fokon szépen megsül.

Krém:
2 vaníliás puding
2 púpos evõkanál étkezési keményítõ
5 evõkanál cukor
5 dkg kókusz
1 liter tej (laktózmentes)
20 dkg margarin (vaj finomabb, ez a margarin pedig laktózmentes volt)
A pudingot, keményítõt, cukrot, kókuszt összekeverjük és felengedjük a tejjel. Jó sûrû pudingos krémet kapunk, vízfürdõben hûtjük (ha sietünk). A vajat/margarint mindig kicsit megmikrózom, csak fél perc az olvasztó programmal, így könnyen fel lehet habosítani. A margain kb. háromnegyed részét hozzákevertem a pudingos krémhez. A krémet egyenletesen elkentem a csokis piskótán - hagytam két jó nagy kanálnyit. A maradékhoz hozzákevertem a maradék margarint. A krémre rátettem a világos piskótát, annak a tetejére kentem ezt a margarinosabb krémet. Utána irány a hûtõ.



Zselé:
9 dl folyadék (én málnát passzíroztam át, kiegészítettem vízzel, némi porcukorral édesítettem)
2 zacskó zselatín
kb. 1,5-2 dl folyadékban óvatos melegítés mellett feloldjuk a zselatint - én mindig megvárom, hogy szinte felforrjon, de nem hagyom forrni. Hozzáöntöm a maradék folyadékot. Hagyom hûlni, amikor már kicsit sûrûsödik (kezd dermedni), akkor óvatosan a süteményre öntöm, utána megint vissza a hûtõbe. Elõtte felkockáztam a süti tetejét, minden kockára tettem fél epret.



Amikor megdermedt, akkor felkockáztam, olvasztott étcsokival dekoráltam.
A piskóta receptek tetszenek, a csokis piskóta eléggé csokis lett, szép állagú. A világos, vaníliás piskóta is kellemes volt - bár színben teljesen összeolvadt a töltelékével.

...nagyon szeretem a május elsejéket, de komolyan, ez most minden várakozást alulmúlt. Esik és szakad és borult az ég, nem tudunk kimenni  a szokásos programokra.... hm, következõ hétvégén bepótoljuk.

Folytats a blogon ... homoktorta.blogspot.com/2011/05/kreme...

sponsored links

Keres?s