Krémes, krémes, krémes

2010-05-22

sponsored links

Amikor István mondta, hogy legyen krémes az egyik sütink, nagyon megörültem, mert az egyik kedvencem - egyetemistaként az egyik barátnõmmel egyszer egy tepsit ettünk meg ketten az anyuéból. De akkor még nem tudtam, hogy mennyire extra jó döntés volt, ilyen krémest még nem is ettem soha! Már elõre gondolva rátok, végig dokumentáltam a folyamatot, amit most megosztok veletek és innentõl ti is lehettek barátok elõtt varázslók. Mi kell hozzá:

A tésztához
10 dkg vaj
1 doboz tante fanny réteslap
barna cukor

A vaníliakrémhez
0,5l tejszín
8 tojás
150 g porcukor
1 rúd vanília
4 lapzselatin
csipet só
Gyümülcsszószhoz piros savanykás gyümölcs, cukor

A tészta készítése

1. Barnított vajat készítünk: feltesszük egy vastag falú edényben a vajat forralni, és hagyjuk magában forralódni kevergetés nélkül addig, amíg aranybarna, sötétebb karamellszínû nem lesz. Ekkor egy kanállal leszedjük a tetejérõl a habot, és óvatosan a tiszta vajat kiöntjük egy edénybe úgy, hogy a lábos alján maradt kicsapódott savó, és egyéb dolgocskák ne kerüljenek bele, hanem a lábosban maradjanak. Ezzel ez kész, egy ecsetet teszünk bele, ha kihûlt.
2. A sütõt 200 fokra fûtjük fel.
3. A kiterített réteslapokat egyenként 3x3 részre (egy réteslapból 9 kockát) vágjuk. Egy sütõpapírral bélelt tepsire rakjuk õket, majd megkenjük barnított vajjal és megszórjuk barna cukorral. A végén az egészet leborítjuk egy másik sütõpapírral.



4. 200 fokos sütõben pár perc alatt arnybarnára sütjük a lapokat, közben a cukor a barnított vajon kamellizálódik és ropogóssá válik. Ne menjünk közben sehova, különben kuka lesz egy tepsink, túl gyorsan kész!

5. Így folytatjuk az összes réteslappal, amíg kész nem vagyunk

A vaníliakrém készítése

1. Vízgõz fölött egy edényben sûrûre fõzünk 2,5 dl tejszínt, 6 tojás sárgáját + 2 egész tojást a 150 g porcukrot és az egy rúd vaníliát, amit kettévágtunk, magjait kikapartuk és az egész rudat is beletettük a krémbe. Közben habverõvel folyamatosan keverjük. Amikor elég sûrû, levesszük a tûzrõl és kihûtjük.
2. A 4 lapzselatint beáztatjuk vízbe.
3. A krémbe keverjük a kinyomkodott zselatint és egy csipet sót, majd 4-5 fokra fridzsiderben kihûtjük a krémet (vaníliarudat kidobjuk belõle).
4. Felverjük habnak a maradék 2,5 dl tejszínt.
5. A lehûlt krémhez keverjük a tejszínhabot, majd megint mehet a fridzsiderbe a kész krém.
6. Összeállítjuk a krémest: 2 ropogós réteslap, rá 2 kanál krém, megint 2 réteslap, megint krém. Két egész réteg tetejére krém kerüljön.

Az egészhez illik piros bogyós gyümölcsbõl gyümölcsszósz is.

Sok sikert a kísérletezéshez és krémesgyártáshoz!








Folytats a blogon ... marsbelibolt.blogspot.com/2010/05/kre...

sponsored links

Keres?s