Krémes-habos ribiszkeszelet

2010-07-21

sponsored links

És a ribiszkebokrok csak teremnek, teremnek... Ebben a nagy melegben már nincs türelmem órákat állni a tûzhely mellett, szûrögetni, üvegbe mericskélni, meg, hát is tudjuk osztani télre a befõzött adagot. Ha viszont már elég dzsem, kocsonya, szörp sorakozik a kamrában, jöhet a sütemény! A ribiszke fanyarságát jó oldani valamivel, például azzal, hogy finom vaníliapuding-ágyba fektetjük. Gyorsan összeállítható, csak a tésztát kell elõre összeállítani (mondjuk elõzõ este), a sütés idejére pedig valahová elmenekülni a konyhából. Ha ezután még van türelmünk megvárni, amíg a sütemény kihûl, az eredmény nemcsak finom, hanem mutatós is lesz. ( A forrón felvágott ribiszkés szelet tölteléke kicsit folyós, így is finom, csak nem szép.)



KRÉMES-HABOS RIBISZKESZELET
Hozzávalók:
a tésztához: 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája, csipetnyi só, késhegynyi sütõpor, 3-4 evõkanál tejföl
a formázáshoz: liszt
a töltelékhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 evõkanál cukor, 4 dl tej, 1 kg ribiszke, 3-4 evõkanál cukor
a tetejére: 3 tojássárgája, 15 dkg cukor. 5 evõkanál darált dió vagy étkezési búzacsíra

1. A tésztához a  vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojássárgájával, a sóval, a sütõporral és a tejföllel gyorsan összegyúrjuk. Mûanyag fóliába csomagoljuk, és néhány órára vagy akár egy egész éjszakára a hûtõszekrénybe tesszük.
2. Másnap a pudingot a 4 evõkanál cukorral és az elõírásosnál kevesebb tejjel megfõzzük, és kevergetve kihûtjük. A ribiszkét megmossuk, leszemezzük, és 3-4 evõkanál cukorral összeforgatjuk. (A cukor mennyisége a gyümölcs savanykásságától és a család ízlésétõl függ.)


3. A tésztát liszttel behintett deszkán vagy sütõpapíron akkorára nyújtjuk, hogy egy közepes tepsit kibélelhessünk vele úgy, hogy a tészta a tepsi oldalát is befedje.
4. A kihûlt pudingot a cukrozott ribiszkével összekeverjük, és a tésztára simítjuk. A tepsit 180 °C-ra elõmelegített sütõbe toljuk, és a lepényt 25-30 perc alatt elõsütjük.


5. Közben a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A diót vagy búzacsírát lazán beleforgatjuk, majd a habot az elõsütött tésztára simítjuk. A hab tetejét villával meg is cifrázhatjuk, majd a tepsit a sütõbe visszatoljuk.
6. A sütõben a hõmérsékletet 150 °C-ra állítjuk, és a habot újabb 25-30 perc alatt ropogós tetejûre sütjük, szárítjuk. Ez úgy sikerül a legszebben, ha a sütõ ajtaját résnyire nyitva hagyjuk.
7. A süteményt hagyjuk kihûlni, majd vizes pengéjû késsel karcsú szeletekre vágva kínáljuk.


Folytats a blogon ... konyhaklub.blogspot.com/2010/07/kreme...

sponsored links

Keres?s