Krumplis húsgombócok paradicsommártásban
sponsored links
Finom húsgombóc volt a mai ebédünk, fûszeres paradicsommártásban fõzve, makarónival körítve. A húsgombócba most nem rizs, hanem nyers, reszelt burgonya került, így készítve is nagyon jóízû lesz a gombóc. A paradicsommártás pedig házi paradicsomlébõl készült, ízesítésébõl nem maradhatott ki a babérlevél és a zellerzöld. Annyira ízlett a családnak, hogy Ádám uzsonnára is ezt kért, friss, magvas kenyér kíséretében, így is nagyon fincsi. Már meg is rendelte a következõ adagot. :) Sok sikert hozzá!
Hozzávalók:
kb. 18-20 húsgombóchoz:
- 25-30 dkg burgonya
- 1/2 fej vöröshagyma
- kevés sertészsír
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- só, õrölt bors
a mártáshoz:
- zsír
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 kiskanál liszt
- 5 dl paradicsomlé
- 2-3 babérlevél
- zellerzöld
- só, cukor
- A hagymákat megtisztítottam, a vöröshagymát apró kockákra vágtam, és felét kevés zsíron megpároltam.
- A burgonyát megtisztítottam, megmostam, kockákra vágtam, többször váltott vízben megmostam, majd kicsit leszárogatva késes aprítóval felaprítottam.
- A húshoz adtam a felaprított krumplit, a párolt hagymát, a zúzott fokhagymagerezdeket, a tojást, a masszát ízesítettem sóval és õrölt borssal.
- Vizes kézzel 18-20 gombócot formáltam belõle.
- A maradék vöröshagymát kevés zsíron megpároltam, majd meghintettem a liszttel és felengedtem a paradicsomlével.
- Felforraltam, ízesítettem a babérlevelekkel, zellerzölddel, kevéske sóval és cukorral.
- A fõvõ mártásba óvatosan belerakosgattam a húsgombócokat, majd finoman - hogy ne törjenek össze - megkavartam.
- Fedõ alatt, lassú tûzön készre fõztem (közben néha meg-megkavarva, nehogy odakapjon).
- A paradicsomos mártásban készre fõzött húsgombócokat az idõközben kifõzött makarónival tálaltam.