Krumpliquiche
sponsored links
Végtelenül egyszerû összeállítani, kevés alapanyag kell hozzá, a krumpli helyett pedig használhatunk zellert, paszternákot, sütõtököt, de akár céklát is.
Tulajdonképpen krumplikosárkák ezek, de mennyivel menõbb a quiche elnevezés, nem? Mer? ugyanis a tölteléke olyan quiche-es a tejszíntõl és a tojástól. Arról nem is beszélve, hogy így lisztmentes (ráadásul olcsó és gyors) quiche-t készíthetünk, fincsi kis harapnivaló lehet gluténérzékenyeknek is. De villanthatunk vele akár a vendégek elõtt is, jó kis partyfalatok, és közben nem olvad le rólunk sem a smink, sem a frizura, a vendégeinkkel is tudunk pacsizni, amíg készítjük.
Elõkészítés: 5 perc
Sütési idõ: 30 ? 35 perc
Hozzávalók (6 db közepes kosárkához):
2 nagyobb krumpli
1 szál zöldhagyma vagy 1 kis fej mogyoróhagyma (alia salotta)
1 kis gerezd fokhagyma
1 egész tojás
2 nagy marék reszelt sajt (most gouda)
0,5 ? 1 dl 30%-os tejszín
kevés frissen reszelt szerecsendió
kevés só, frissen õrölt fekete bors
kevés friss rukkola a tálaláshoz
A sütõt elõmelegítettem 190 fokra, légkeverésen. Egy muffinforma 6 mélyedését bõségesen kivajaztam.
A krumplikat meghámoztam és a sajtreszelõ nagy lyukú oldalán lereszeltem. A muffinformákat kibéleltem a reszelt krumplival, az aljukba és az oldalukra is, így pofás kis kosárkákat kaptam. Betoltam a sütõbe és kb. 15 ? 20 perc alatt megsütöttem. Annyira, hogy kissé már ropogós volt a krumpli.
Amíg a krumplikosarak sültek, elkészítettem a tölteléket. Egy tálba tettem az apróra vágott mogyoróhagymát és a reszelt fokhagymát. Hozzáadtam a reszelt sajtot, az egész tojást, sóztam, borsoztam és jól elkevertem. Beleöntöttem a tejszínt, reszeltem hozzá szerecsendiót, és még egyszer alaposan összekevertem.
Amikor a krumplikosarak megsültek, mindegyikbe öntöttem a tejszínes, sajtos masszából és visszatoltam a sütõbe. Nagyjából újabb 15 ? 20 perc alatt készre sült. Ha a krumpli elkezdene túlzottan pirulni, takarjuk le a muffinformát egy darab alufóliával. Akkor jó, ha a fogpiszkáló vagy hústû már szárazon jön ki belõle.
Friss rukkolával ettük.1
Forrás: The Kitchn
Parmezános-brokkolis farfalle
Julia Child nyomában ? fûszeres paradicsom és pirítós
Joghurtos csirkemell újkrumplival
Sült túrótorta karamellizált cukorral
Tulajdonképpen krumplikosárkák ezek, de mennyivel menõbb a quiche elnevezés, nem? Mer? ugyanis a tölteléke olyan quiche-es a tejszíntõl és a tojástól. Arról nem is beszélve, hogy így lisztmentes (ráadásul olcsó és gyors) quiche-t készíthetünk, fincsi kis harapnivaló lehet gluténérzékenyeknek is. De villanthatunk vele akár a vendégek elõtt is, jó kis partyfalatok, és közben nem olvad le rólunk sem a smink, sem a frizura, a vendégeinkkel is tudunk pacsizni, amíg készítjük.
Elõkészítés: 5 perc
Sütési idõ: 30 ? 35 perc
Hozzávalók (6 db közepes kosárkához):
2 nagyobb krumpli
1 szál zöldhagyma vagy 1 kis fej mogyoróhagyma (alia salotta)
1 kis gerezd fokhagyma
1 egész tojás
2 nagy marék reszelt sajt (most gouda)
0,5 ? 1 dl 30%-os tejszín
kevés frissen reszelt szerecsendió
kevés só, frissen õrölt fekete bors
kevés friss rukkola a tálaláshoz
A sütõt elõmelegítettem 190 fokra, légkeverésen. Egy muffinforma 6 mélyedését bõségesen kivajaztam.
A krumplikat meghámoztam és a sajtreszelõ nagy lyukú oldalán lereszeltem. A muffinformákat kibéleltem a reszelt krumplival, az aljukba és az oldalukra is, így pofás kis kosárkákat kaptam. Betoltam a sütõbe és kb. 15 ? 20 perc alatt megsütöttem. Annyira, hogy kissé már ropogós volt a krumpli.
Amíg a krumplikosarak sültek, elkészítettem a tölteléket. Egy tálba tettem az apróra vágott mogyoróhagymát és a reszelt fokhagymát. Hozzáadtam a reszelt sajtot, az egész tojást, sóztam, borsoztam és jól elkevertem. Beleöntöttem a tejszínt, reszeltem hozzá szerecsendiót, és még egyszer alaposan összekevertem.
Amikor a krumplikosarak megsültek, mindegyikbe öntöttem a tejszínes, sajtos masszából és visszatoltam a sütõbe. Nagyjából újabb 15 ? 20 perc alatt készre sült. Ha a krumpli elkezdene túlzottan pirulni, takarjuk le a muffinformát egy darab alufóliával. Akkor jó, ha a fogpiszkáló vagy hústû már szárazon jön ki belõle.
Friss rukkolával ettük.1
Forrás: The Kitchn
Innen is szemezgethetsz
Parmezános-brokkolis farfalle
Julia Child nyomában ? fûszeres paradicsom és pirítós
Joghurtos csirkemell újkrumplival
Sült túrótorta karamellizált cukorral