Krumpli h?ssal
sponsored links
Vannak nyer? p?rosok, mint a krumpli ?s a h?s, ezeket mindenki szereti. Ak?r egy otthoni eb?dre, de vend?gv?r?nak is kiv?l? fog?s, amelyre mindenkinek megvan a saj?t j?l bev?lt receptje. Ez az ?n alternat?v?m.
Hozz?val?k (4-6 szem?lyre):
1 kg sov?ny sert?s combh?s
6-8 szem krumpli
n?h?ny k?pia paprika megs?tve, h?j?t?l megfosztva, tiszt?tva, esetleg friss spen?t)
1 fej v?r?shagyma
2 dl zs?ros tejsz?n
1 dl sz?raz feh?rbor
1 ek must?r
mangalica zs?r (esetleg kacsazs?r, vagy egyszer? sert?szs?r)
s?, bors, fokhagymapor, friss kakukkf?
Elk?sz?t?se:
A combot a h?rty?kt?l ?s a felesleges, vastag zs?rdarabokt?l megszabad?tjuk, majd egy ?jszak?ra 5 %-os s?oldatba rakjuk ?gy, hogy a folyad?k teljesen ellepje.
A s?oldatot ki?ntj?k, m?r nem lesz r? sz?ks?g, majd a pap?rt?rl?n lesz?r?tott h?st kev?s zs?ron hirtelen, magas h?fokon, n?h?ny perc alatt k?rbepir?tjuk, hagyjuk kih?lni (t?nyleg p?r perc az eg?sz, csak sz?nt akarunk adni a h?snak).
Az el?k?sz?tett h?st meghintj?k fokhagymaporral, majd v?kuumozzuk n?mi friss kakukkf? t?rsas?g?ban ?s 65 ?C-on mehet a sous vide kellemes meleg?be, ahol a h?s, vastags?g?t?l f?gg?en 16-24 ?r?n ?t tart?zkodik.
Az elj?r?s v?g?n a zacsk?ban ?sszegy?lt ?zes levet kev?s feh?rborral, must?rral, ?r?lt fekete borssal ?s a zs?ros tejsz?nnel s?r? m?rt?ss? f?zz?k. A h?st ?zl?s?nk szerint felszeletelj?k.
(ha sous vide k?dunk nincs, akkor s?t?zacsk?ban is elk?sz?thetj?k, ahol ink?bb legyen alacsonyabb a h?fok ?s hosszabb a s?t?si id?, 120 ?C, ak?r 4-6 ?ra, vagy m?g t?bb, a h?s vastags?g?t?l f?gg?en, ellen?rizni kell, hogy mikor puhul meg).
K?rete a gratin burgonya. Ehhez a krumplit a lehet? legv?konyabbra felszeletelj?k (uborkagyaluval, mandolinnal, de ?les k?ssel is lehet, csak nagyon v?kony legyen). A hagym?t f?lf?re v?gjuk, szint?n nagyon v?konyra. A szeletelt krumplit ?sszeforgatjuk a hagym?val, s?zzuk, borsozzuk, annyi olvasztott zs?rral keverj?k ?ssze, hogy mindent v?konyan bevonjon a zs?r, de ne ?sszon benne. A s?t?shez kell egy magasabb fal? tepsi, vagy valamilyen sz?gletes form?j?, s?t?sre alkalmas ed?ny (nem kell, hogy nagy legyen, ink?bb peremes, mert "?p?tkezni fogunk"), amelybe a krumplit sz?pen, egyenletesen, az egyes szeleteket egym?ssal fed?sben elrendezz?k, r?tegr?l r?tegre. A r?tegek k?z? csemp?szhet?nk h?j?t?l megfosztott k?pi?t, nyers spen?tlevelet. Addig folytatjuk a r?tegez?st, am?g a hozz?val?k tartanak, de minimum 3-4 cm magas legyen a v?geredm?ny. J?l lenyomkodjuk, hogy a r?tegek ?sszeragadjanak egym?ssal, s?t?pap?rral lefedj?k, majd 160 ?C-os s?t?ben (als?-fels? s?t?s, l?gkever?s n?lk?l) 2,5 ?r?n ?t s?tj?k. Ennyi id? alatt sz?pen ?tpuhul (ellen?rizz?k egy h?st?vel, hogy kell?en puha-e), majd levessz?k a pap?rt ?s fed?s n?lk?l 190 ?C-on m?g kb. f?l ?r?t s?tj?k, hogy pirulhasson cseppet. ?rdemes n?zegetni a tetszet?s v?geredm?ny ?rdek?ben.
Ezt k?vet?en a k?sz krumplit tetsz?leges adagokra v?gjuk ?s a form?b?l ?gy emelj?k ki, hogy az adag a form?j?t megtartsa.
T?lal?skor egy adag krumpli ker?l a t?ny?rra, mell? p?r szelet h?s, amelyet meglocsolunk a m?rt?ssal. K?sz.
Ha sz?szokat nem szeretj?k, akkor k?sz?thet?nk mell? almap?r?t, de valamilyen chutney is j? k?s?r?je.