KOV?SZOS UBORKA BEF?Z?SE T?L?RE H?ROM F?LE M?DON
sponsored links
A kov?szos uborka az egyik legfinomabb ?s legegyszer?bben
elk?sz?thet? savany?s?g. ?n im?dom :)
Az ember szeretn? t?len is
?lvezni, ennek eltev?s?hez n?h?ny ?ve kaptam h?romf?lek?ppen elrakott bev?lt h?zi
receptet. Direkt egy szezonban k?sz?tettem el ?ket, hogy leteszteljem, melyik
m?dszer a jobb, ?gy ut?lag elmondhat?, hogy mindh?rom recept kiv?l?an j?, ugyanakkor
mindegyik kicsit m?s.
Az ?vegben ?gy k?l?nb?ztettem meg a m?s-m?s recepttel
k?sz?lt koviubit, hogy r??rtam alkoholos filccel- A, ?, M bet?jeleket.
A kov?szos ubork?t ?n ?gy szoktam elk?sz?teni friss fogyaszt?sra:
a kem?ny ubork?kat alaposan megmosom puha k?r?mkef?vel, a k?t
v?g?b?l lev?gok egy-egy karik?t (?rdemes megk?stolni, nem-e keser?, ha igen,
addig v?gunk le bel?le, m?g nem lesz j??z?), k?ssel hosszir?nyban bev?gom k?t
oldalr?l egym?sra mer?legesen, az utols? egy centit mindk?t oldalon egyben
hagyva. Ha kisebb m?ret?ek, akkor egyben is hagyhat?. 3 literes ?vegre sz?m?tva
a kov?szos ubork?hoz sz?ks?ges- 3 b? (p?posan m?rve) ev?kan?l s?, 1 csokor kapor
sz?rral ?s vir?gfejjel, ?s sok cikk fokhagyma.
Az el?k?sz?tett levet a s?val
felf?zz?k, langyosan az ?veg ubork?ra ?nt?m. Tetej?re megy egy-k?t napos keny?rszelet,
ha frissen s?lt, akkor sz?razon pir?tottat. Kist?ny?rral vagy g?zdarabbal lefedem,
kb 3 napig hagyom ?rlel?dni a verand?n, nem t?z? napon. Al? is helyezek egy
t?lat vagy t?ny?rt, hogy ne forrjon majd ki a leve.
Amikor m?r egyenletesen vil?gosra
bez?ld?l minden?tt a belseje, k?szen van, kiszedem az ubork?t, ha sz?ks?ges,
le?bl?tem, a lev?t lesz?r?m. A kimosott ?vegbe visszarakom az ubork?kat,
fokhagym?t ?s a sz?rt levet vissza?nt?m. Frissen fogyaszt?shoz h?t?ben t?rolom
z?rt ed?nyben, ?vegben vagy l?basban. H?napokig el?ll. Az ?d?t?en finom lev?t
is megszoktuk inni.
Anyuk?m receptje:
Egyszer? ?s finom! Az ubork?t szok?sos m?don kov?szoljuk, de keny?r n?lk?l, tesz?nk
az ?vegbe fokhagym?t, kaprot. Kb 3 nap m?lva kiszedj?k az ubork?kat egy tiszta
ed?nybe, tiszta literes ?vegekbe berakjuk, a levet lesz?rj?k, felforraljuk,
r??ntj?k az ?veg ubork?ra- 1 liter v?zhez 1-1,5 dk s?t adunk. A levet ?jra
felforraljuk ?s kiss? leh?lve az ?vegekbe merj?k. Lez?rva sp?jzoljuk.
Keresztanyum receptje:
Az ubork?t 2 napig ?ztatjuk. ?vegbe szedj?k, fel?ntj?k v?zzel,
hogy l?ssuk, mennyi folyad?kra van sz?ks?g?nk, ehhez m?r?nk m?g + 2 dl-t.
Alulra-fel?lre
kaprot tesz?nk, fokhagyma nem kell. Adunk hozz? torm?t, meggyfalevelet, literenk?nt
3-5 szem ?retlen sz?l?t. 3 liter v?zhez 9 dkg s? kell.
A l?t felf?zz?k, forr?n r??ntj?k az ?veg ubork?ra ?s meleg
helyen, g?zzel letakarva, ?llni hagyjuk. Zavaros lesz, de k?s?bb letisztul.
Akkor f?mfed?vel lez?rjuk. Az ?gy k?sz?tett uborka ropog?s lesz ?s nagyon finom!
Marisz receptje krumplival kov?szolva ?s automat?zva:
?Kov?szos uborka t?lire:
Az ubork?t ugyan?gy kov?szoltam, mint ahogy a friss
fogyaszt?sra sz?ntat csin?lom.
Egy csomag kaprot az ?veg alj?ra teszek, 2 - 3 gerezd
h?j?t?l megtiszt?tott fokhagym?t, n?h?ny szem kaprot, n?h?ny bab?rlevelet, must?rmagot,
esetleg ha van torma, azt is.
Egy j? nagy, vagy k?t kisebb krumplit megtiszt?tva,
lekarik?zva, ?s ?ll?tva, szorosan az ubork?k.
Vizet forralok, minden liter v?zhez 1 ev?kan?l s?t adva, ?s
ezt a forr? s?s vizet r??nt?m az ubork?kra. Kist?ny?rt teszek az ?vegek
tetej?re ?s n?h?ny napig "napoztatom" a teraszon. Nem szabad t?l er?s
napf?nyre tenni, mert akkor elpuhulhatnak az ubork?k, ink?bb gyeng?n napos,
vagy f?l?rny?kban legyenek.
(az uborka a melegt?l ?rik meg, meleg konyh?ban is meg?rne,
de j?t tesz neki a nap).
Az ubork?k sz?ne v?ltoz?s?n is l?that?, mikor van k?sz, de
2-3 nap el?g neki. Akkor lesz?r?m a levet r?la, az ubork?kat le?bl?tem, ?s
tiszta ?vegbe t?ve r??nt?m a lesz?rt levet. ?n a fokhagymagerezdeket is hozz?
szoktam tenni, szeretj?k. H?t?ben tartva n?h?ny h?tig ?gy el?ll.
Most az ?rett kov?szos ubork?kat ?bl?t?s ut?n ?traktam t?bb
egyliteres ?vegbe, fel?nt?ttem a sz?rt lev?kkel, lez?rtam ?ket ?s mentek az
automat?ba 90 fokon 30 percre. M?g annyit megjegyzek, hogy az apr?bbakat
eg?szben, a nagyobbakat kett?be, n?gybe v?gva tettem ?vegekbe. Nyolc darab egyliteres ubork?m lett.
Az elektromos faz?kban nedves g?z?l?s t?rt?nik a k?l?nf?le
z?lds?geknek ?s gy?m?lcs?knek megfelel? h?m?rs?kleten ?s ideig, ez?rt nem kell
semmif?le tart?s?t?szer a bef?ttbe vagy savany?s?gba.?
Mindenkinek j? bef?z?st!!!
Facebookon is megtal?lhat?ak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu