Kov?szos keny?r j?munk?sasszony m?dra
sponsored links
Az ?gy kezd?d?tt...hogy kaptam kov?szt. B?r p?rszor magam is nekiindultam a szapor?t?snak, sosem lett j? v?ge a dolognak. Vagy be sem indult, vagy p?ld?ul a tavaly ny?ri p?r ?r?ig b?ztat?an n?zett ki, azt?n fogta mag?t, ?s megsavanyodott. Nem kicsit, a hangy?kat is a szag?val ny?rtam ki szerintem :)
Muslinca irt?sra cser?be nem j?, s?t.
Sz?val a kov?sz teremt?shez a megold?kulcs nem ?n vagyok, de heti egy adagot tudok adni, ha valaki nem b?rja a recept ut?n sk keny?r n?lk?l, ?s nincs m?s forr?sa, sz?ljon b?tran.
Figyelem, a kov?szos keny?r-projekt meglehet?sen addikt?v. 18 ?ven aluliak egy?ltal?n ne, af?l?ttiek pedig csak alkoholos befoly?solts?g alatt szeg?djenek el h?zip?knek. Kell hozz? p?ti ?r?lts?g, ?s neh?z is lej?nni a szerr?l, a szabadid? ?s extr?m esetben a csal?di b?ke rov?s?ra is mehet a dolog. Mondjuk, kellene a fen?nek olyan csal?d, ahol reklam?lnak a friss keny?r miatt...
A disclaimer ut?n azt is sorolom, mi a j? benne.
A dagaszt?s. Ha van hozz? g?ped, a napi egy h?la m?r mehet is a h?lanapl?ba, pipa. Ha nincs, akkor erre a napra a k?rnyezeted felszabadul- ?gy kinyiffansz k?zben, hogy nem k?tekszel ut?na senkivel. A feszk? is kimegy meg er?d sem marad. Tuti, mondom ?n.
A keleszt?s. M?g egy sor a h?lanapl?ba- m?k?dik mag?t?l, nem kell csin?lnod semmit. ?lsz a melegben a t?szt?val, olvasgatsz, Esetleg Netflixezel vagy lenyomsz egy k?zepesen neh?z bringat?r?t, mik?zben ott a krist?lytiszta alibid, hogy "nem ?rek r?, kenyeret s?t?k".
A s?t?s dett? ugyanez a sz?veg, de max egy r?vid sorozat vagy egy arcpakol?s f?r bele, esetleg egy 25 perces HIIT-edz?s YouTube-r?l. Abban van p?r m?sodperc pihen? a s?t?-?thangol?sra.
Az illat. Na az verhetetlen, nincs az a Chanel, amit?l az ember (vagy asszony) sz?ve ennyire hevesen verne. Sz?val ha akarsz valamit ?jszaka, zsarold be friss keny?rrel. T?pusa v?logatja, el?legben vagy kiz?r?lag ?tv?tel ut?n m?k?dik, futtass egy tesztet a ti?dn?l.
Az ?z. ?t?s, nem lehet hib?zni, kiv?ve, ha kimarad a s?, mert akkor nagyot, sz?val figyelj! A s? itt val?ban minden.
Az ?llag. Az, amit a t?voli nagyv?ros k?zm?ves p?ks?g?ben megvehetsz arany?ron. Esetleg a kedvenc csillagos ?tteremedben a h?z kenyerek?nt t?lalj?k. Vagy ha iszony? m?kod volt, a nagymam?d?t m?g k?stolhattad. Na, pont olyan.
A tart?ss?g. H?romnaposan is ehet?, negyedik nap is eg?szen pof?s pir?t?s lesz bel?le. Ha marad az ?t?dik-hatodik h?t k?rny?k?n. Mert addig tuti f?l kil? elp?rolog bel?le frissen a vacsihoz.
A farmered fogja tudni el?sz?r, hogy keny?rprojekt van, f?leg, ha elbliccelted a fent eml?tett mozg?sform?kat k?sz?t?s k?zben, vagy a keresztdi?t?t. Az olyan, mint a keresztedz?s- mindent edzel, csak az alapsportodat nem. Na itt ez ?gy n?z ki, hogy keny?ren ?s v?zen fogsz ?lni napokig. Vagy beteszed Emil.RuleZ! vonatkoz? klasszikus?t. You know.
No de a recept. Ez a munk?s h?tk?znapokra optimaliz?lt verzi?, tal?n klasszik 8 ?r?s ?ll?ssal rendelkez?kn?l m?k?dik legjobban a megadott ?temez?ssel.
Persze, nyugodtan csin?lhatod vas?r-?s ?nnepnapon is, de ha m?r hozz?szokott a banda a j? keny?rhez, ?gyis ig?nylik h?t k?zben is a frisset.
Hozz?val?k:
150 g etetett kov?sz
500 g keny?rliszt
350 g langyos v?z
10 g s?
Az etetett kov?sz ?gy k?sz?l, hogy az alapb?l h?t?ben tartott anyakov?szb?l heti egyszer kiveszek 10 dek?nyit, majd az any?t visszaetetem 5 dkg liszt+ v?z kever?kkel, s megy vissza h?t?be. Egy h?tig ellesz az adal?kkal, nem ig?nyel k?l?n?sebb simogat?st.
Munk?ba indul?s el?tt:
A kivett 10 dek?hoz 5 dkg lisztet ?s 5 dkg langyos vizet keverek, ?s a kamrapolcra teszem. Am?g haza?rek, a kb 15-16 fokon pont megkett?zi reggeli t?rfogat?t, sz?p bubor?kos lesz- ilyenkor haszn?lhat?. Ny?ron val?sz?n?leg fel kell b?relnem kov?szetet?nek valamely csal?dtagot, mert melegben/szobah?n 4-6 ?ra el?g a bevet?shez, a 10 ?ra m?r sok lenne neki.
Munka ut?n:
Egy t?lba m?rem a lisztet ?s a vizet, minimum f?l ?r?ig ?llni hagyom. Ekkor indul be az ?gynevezett autoliz?l?si folyamat, amit most nem fogok tov?bb magyar?zni, de j? a keny?rnek. Kattra olvashat? halad?knak.
A f?l?ra eltelt?vel mehet bele a szint?n kim?rt etetett kov?sz, ?s g?ppel vagy k?zzel j?l kidagasztom.
Ha m?r ?ssze?llt, akkor teszem csak bele a s?t, ?s tov?bbi 2-3 percig dagasztom
Ha van is dagaszt?g?p, javaslom, az utols? egy-k?t percben m?sszunk bele k?zzel, ritka j? ?rz?s, ahogy a k?zmelegt?l alakul a t?szta. Engem kikapcsol ?s elvar?zsol minden alkalommal.
F?l?r?ig pihentetem a t?szt?t, majd elkezdem a hajtogat?st. Ez otthoni programt?l f?gg?en ?temezhet?, kb k?t ?ra alatt 4x hajtogassuk meg, abb?l baj nem lesz.
Seg?ts?gk?pp itt egy vide? hozz?:
A hajtogat?sok letelt?vel j?het a form?z?s, ?n a h?tk?znapi verzi?khoz, mivel egyel?re nincs szakajt?m, k?t hossz?k?s (p?sp?kkeny?r) form?t szoktam haszn?lni. Annyit tesz n?lam teh?t a form?z?s, hogy nagyon ?vatosan olajos k?zzel kett?veszem a t?szt?t, ?s a s?t?pap?rral b?lelt form?ba bele?gyeskedem. Nagyon l?gy t?szt?m van, sz?t fog ter?lni, de igyekszem kis cip?form?t adni neki-a sz?leket behajtogatom alulra, kb ennyi.
Ha ezzel megvagyok, a form?k mehetnek a h?t?be.
M?snap munk?ba indul?s el?tt minusz minimum egy ?ra:
Kipattanok az ?gyb?l, bekapcsolom maximumra a s?t?t (n?lam 250 fok), ?s kiveszem a keny?rk?ket a h?t?b?l. Az ?n s?t?mnek kell kb f?l?ra, mire el?ri ezt az ?zemi h?t, ?gy a kenyerek is magukhoz t?rnek a hidegb?l a f?l?ra alatt.
25 perc eltelt?vel behaj?tok egy v?zzel teli tepsit a s?t?be, hogy megfelel? p?ra fogadja a kenyereket.
30 percn?l bevagdosom ?les peng?vel a keny?rk?k tetej?t p?r helyen, ?s mehetnek a g?zbe.
15 percig maximumon s?t?m, 15 percig 230 fokon. F?lid?ben kiveszem a vizes tepsit, ?s ha nagyon barnulna a kenyerek teteje, aluf?li?val takarok is.
Ha vastagabb, esetleg szilikonos s?t?form?t haszn?lunk, ekkor ?rdemes a s?t?pap?rn?l fogva kivenni a kenyereket, ?s forma n?lk?l visszahelyezni a s?t?lapra- sokkal szebben ?ts?l ?gy a keny?r.
Miel?tt elhagyom a lak?st, kikapom a forr? kenyereket, ?s r?csra t?ve, dupla konyharuh?val takarva h?lni hagyom.
Ha extra kor?n hajland? vagyok felkelni, az indul? csal?dtagok m?r vihetnek is frissen s?lt keny?rb?l k?sz?lt szendvicset, de eddig erre n?lunk csak egyszer volt p?lda- ez esetben a konyharuh?s takar?s ?tugorhat?.
?r?lnek neki este is, ?s az illat addigra pont ?tveszi az uralmat a h?zban, m?g haza?r?nk :-)
Sz?val di?h?jban ennyi, nem r?vid, cser?be kicsit macer?s. Ugyanakkor meg?ri, egy olyan ?nbizalom-tuning felt?lalni a saj?t kenyeret, amit egy insta-filter vagy l?jkmennyis?g sem adhat.
Am?gy is a kov?sz ?s a k?zm?ves keny?r az ?j szexi, aki esetleg sz?ks?g?t ?rezni a social media-visszajelz?snek, nyugodtan posztoljon, a l?jkcunami ?s a sz?vecske?z?n ?gysem marad el. Annak ellen?re sem, hogy illatot sajna nem lehet posztolni. Ha lehetne, kenterbe vern? a Kardashianokat az ?sszes k?zm?ves p?k, az fix.
Akinek felt?nt, hogy 5 dek?nyi ?rett kov?sz maradt, annak s?gok egy titkot: meg lehet a marad?kot is etetni fele v?z-fele liszt komb?val ?s ?t lehet passzolni a szomsz?dba, egy szelet sk keny?r k?s?ret?ben, azaz le lehet dobni a kov?sz-bomb?t bar?taink vagy ellens?geink hajl?k?ba.
S im?ba foglalj?k nev?nket, vagy a kb harminc ?vvel ezel?tti bar?ts?g-keny?r sors?ra jut a dolog? Tudja csuda, mindenesetre kedden lesz egy felesleges adagom :-)