Kov?szos keny?r
sponsored links
Olyan r?gen s?t?ttem igazi kov?szos kenyeret, t?bbnyire gy?k?rk?ket csin?ltam, valahogy az volt a kedvenc. De a gyerekek valami m?sra v?gytak, ?gy visszat?rtem. Karant?ni ?nid?mben videokat n?ztem, tan?csokat hallgattam meg tapasztalt h?zip?kekt?l, azt?n neki?lltam. Most egy darabig ?gy gondolom, megint meglesz a kedvenc mindennapink. ? Kicsit id?ig?nyes, de meg?ri!
Hozz?val?k:
50 dkg KBL100 liszt
300 ml v?z
10 dkg kov?sz
2 tk s?
Elk?sz?t?se:
A 50 g kov?szt s?t?s el?tti m?sodik nap est?j?n megetetj?k 50 g liszttel ?s 50 g langyos v?zzel. Konyhapulton hagyjuk, reggelre dupl?j?ra n?. A keny?rhez a lisztet ?s a vizet ?sszekeverj?k, ?tgy?rjuk, majd Konyharuh?val letakarva egy ?r?t pihentetj?k. Ezut?n hozz?dagasztjuk a kov?szt, Majd a v?g?n a s?t is belesz?rjuk, ?s addig dagasztjuk, am?g egyenletesen beledolgozzuk. Pihentetj?k 30 percet.
Kiolajozunk egy nagyobb t?lat, amibe ezut?n beletessz?k a t?szt?t ?s ebben fogjuk hajtogatni. N?gyszer hajtogatjuk, a hajtogat?sok k?z?tt pedig letakarva pihen konyhapulton 30-40 percet. Ezalatt az id? alatt Elkezd sz?pen n?vekedni.
Az utols? hajtogat?s ut?n lisztezett gy?r?deszk?n veknit form?zunk bel?le, keleszt?t?ltba konyharuh?t tesz?nk, amint megsz?runk liszttel, ebbe tessz?k bele a megform?zott veknit.
A tetej?re visszahajtjuk a konyharuh?t, teljesen letakarva azt, majd h?t?ben pihentetj?k. 16-18 ?r?t. A h?t?z?s n?lam d?lt?l m?snap hajnalig tartott.
Ekkor lisztezett deszk?ra bor?tjuk, peng?vel bev?gjuk az oldal?t. A s?t?t el?meleg?tj?k 230 fokra ?gy, hogy vele meleg?tj?k a j?nait is, amiben majd s?tni fogjuk tet?vel egy?tt.
Ha felmelegedett a s?t?, a forr? j?naiba tessz?k a kenyeret ?s lefedve 45 percet s?tj?k. Ekkor kivessz?k a j?naib?l, visszavessz?k a s?t? h?fok?t 210 fokra, ?s 15 percet r?cson s?tj?k.
S?t?b?l kiv?ve r?cson h?tj?k.