Kov?szos h?sv?ti kal?cs

2020-04-04

sponsored links



A blogon az egyik legn?pszer?bb recept a H?sv?ti kal?cs. P?r nap ?s itt az ?nnep, viszont sokaknak nincs ?leszt?je vagy csak kev?s van. Az ? kedv?k?rt a kedvenc tejsz?nes kal?csot most elk?sz?tettem kov?sszal. P?rszor megs?t?ttem, mire azt az ?zt kaptam, amit nagyon v?rtam. Az ?tt?r?st a tejes kov?sz hozta, amir?l azt hiszem Szabi p?kt?l hallottam m?g, amikor legut?bb szem?lyesen is tal?lkoztunk. 

Ezzel a kov?sszal kezdj?k az el?k?sz?leteket. A s?t?st megel?z? este (vagy kb. 8 ?r?val) ?ll?tjuk ?ssze:

50 g feh?r kov?sz
45 g meleg (de nem forr?) tej
1 ek. m?z
100 g keny?rliszt

A hozz?val?kat alaposan ?sszegy?rjuk ?s a kem?ny t?szt?t egy fedeles dobozba vagy ?vegbe tessz?k. 8-10 ?r?ra egyenletesen meleg helyre tessz?k. P?ld?ul mikr?ba, mell? tehet?nk egy b?gre forr? vizet.

T?szta:

2 dl habtejsz?n
1 dl zs?ros tej
70 g cukor
2 toj?ss?rg?ja
az ?sszes tejeskov?sz
500 g finomliszt
2 ek. burgonyapehely (elhagyhat?)
1 tk. s?

egy toj?s aleken?shez
szemes m?k


Meglangyos?tjuk a tejsz?nt ?s a tejet, t?lba ?ntj?k. Belesz?rjuk a cukrot, beletessz?k a  toj?ss?rg?kat ?s egy spatul?val, vagy habver?vel sim?ra keverj?k.
Belet?pkedj?k a kov?szt, azzal is elkeverj?k, majd r?szit?ljuk a liszteket. K?zzel (pl. a csapkod?s m?dszerrel) alaposan kidolgozzuk a t?szt?t, a v?ge fel? adjuk hozz? a s?t is. Akkor j? a t?szt?nk, ha sz?p sima, h?lyagokkal teli, puha, de rugalmas ?s nem tapad a deszk?hoz. v?konyan kiken?nk vajjal egy t?lat, a t?szt?t beletessz?k, a tejej?t is v?gig sim?tjuk a vajas kez?nkkel majd lefedj?k.
Huzatmentes helyre tessz?k ?s egy ?r?n kereszt?l pihentetj?k, ?rlelj?k. 
Egy ?ra m?lva kitessz?k a munkapultra fejjel lefel?, n?gyzet form?ra igaz?tjuk, majd meghajtogatjuk. A fels? harmadot a k?z?ps?re hajtjuk, arra az als? harmadot, majd ugyan?gy tesz?nk oldalr?l is. A t?szt?t megford?tjuk, visszatessz?k a t?lba ?s langyos hejre tessz?k. Ezt a hajtogat?st m?g 2x megism?telj?k 45-60 percenk?nt. A harmadik hajt?s ut?n ism?t pihentetj?k kb. 45 percig.
Ezut?n kitessz?k a deszk?ra, ?vatosan n?gyzet form?ra h?zzuk ?s annyi darabra v?gjuk, amilyen fon?ssal szeretn?nk megfonni. ?n m?rleggel lem?rtem a darabokat, hogy biztosan egyform?k legyenek. A kapott kis n?gyzeteket, amik tele vannak leveg?bubor?kokkal ha j?l dolgoztunk, megint h?romba hajtjuk (mint egy lev?lpap?rt), de arra ?gyelj?nk, hogy ne b?njunk vel?k durv?n. A kis csomagokat f?li?val letakarjuk ?s langyos helyen 30 percig pihentetj?k.
Ezut?n egyes?vel megsodorjuk ?ket. Magunk el? tesz?nk egy ilyen h?romr?t hajtott t?szt?t ?s ?vatosan feltekerj?k. Arra kell figyelni, hogy ne t?rj?k ?ssze a t?szt?t, de a teker?s hat?rozott legyen. Ezut?n megfelel? hossz?s?g?ra sodorjuk.
Amikor az ?sszes sz?l egyforma hossz?s?g?, megfontjuk a kal?csot. S?t?pap?rral b?lelt tepsire fektetj?k ?s azonnal v?konyan lekenj?k egy felvert toj?ssal. Ha h?v?s van, mint most, akkor a tepsit betoljuk a s?t?be ?s a vil?g?t?st r?kapcsoljuk, vagy kb. 30 fokra a s?t?t meglangyos?tjuk. A kal?csot kb. m?sf?l ?r?t kelni hagyjuk. Ezut?n kivessz?k a tepsit a s?t?b?l ?s 200 fokra el?meleg?tj?k. K?zben a kal?csot lekenj?k megint a felvert toj?ssal.



A tepsit a forr? s?t?be toljuk, a kal?csot 10 percig magas h?fokon s?tj?k, majd visszavessz?k 175-180 fokra ?s m?g 30-35 percig s?tj?k.
R?csra tessz?k ?s teljesen kih?tj?k miel?tt felv?gjuk. ?n nem b?rtam ki, m?g melegen megv?gtam. 






Folytats a blogon ... https://www.limarapeksege.com/2020/04...

sponsored links

Keres?s