Kov?szos farsangi f?nk
sponsored links
Aki k?vet a k?z?ss?gi m?di?ban, m?r tudja, hogy az elm?lt hetekben elragadt a kov?sz-l?z.
R?gt?n az influenza ut?n (mellett) j?tt, de ?gy ?rzem, lassabban gy?gyul ;), a k?zvetlen k?rnyezetem nagy ?r?m?re.
A kezd? anyakov?szt kaptam, ?gy maximum adni tudok, de a "hogyan k?sz?l" szekci?t most nem v?llalom be. Aki ?rez mag?ban er?t a null?r?l indul?shoz, javaslom Limara vagy P?kl?ny oldal?t, mindkett? hiteles, megb?zhat? forr?s sz?momra.
A f?nk gyermekeim sz?ve v?gya volt, ?n az ?des kelt t?szt?kat csak k?sz?teni szeretem. Na j?,szerettem. M?ig.
Azt hiszem, ?bereltem a nagymam?m f?nkj?t, amit?l egyszere sz?gyenlem ?s csod?lom magam. Ha akarj?tok tudni, milyen ?rz?s, fogjatok bele, tr?kk semmi nincs benne, csak id? ?s t?r?d?s.
Hozz?val?k:
200 g etetett kov?sz (ez ?gy k?sz?l, hogy 10 dkg anyakov?szhoz hozz?adsz 5 dkg lisztet ?s 5 dkg (azaz f?l deci) k?zmeleg vizet, alaposan elkevered, ?s 6 ?r?t ?llni hagyod szobah?m?rs?kleten)
350 g sima liszt (BL55)
150 g keny?rliszt (BL80)
280 g langyos tej
4 toj?s s?rg?ja
100 g porcukor
80 g vaj
csipet s?
A hozz?val?kat a vaj ?s a s? kiv?tel?vel t?lba m?rem, ?s k?zzel vagy g?ppel j?l kidagasztom.
Javaslom a g?pet, k?zzel egy massz?v 20 perces mel?, de persze aki a bikinitestre gy?r, annak j?l j?n a bicepsz-er?s?t?shez.
Ezt esetleg be lehet adni a h?mnem? csal?dtagoknak, h?tha bej?n alapj?raton is a gyenge n? ?t?k?rtya, halad?knak ezen fel?l a feny?t?s, hogy nem lesz itt f?nkocska, fiam...
Ha m?r sz?p egyenletes, a t?l fal?t?l elv?l? t?szt?t kaptunk, j?het a s? ?s a vaj, ?jabb ?t perc ut?n az ?des pihentet?s.
?n 4 ?r?t pihentettem meleg helyen, 3 al? nem adn?m, de az ?t?t is elb?rja.
L?nyeg a 22-30 fokos szobah?, kifejezetten haszn?l, ha sz?pen r?s?t a nap az ablakon ?t- vagy csak ?n k?pzelem, de nekem mindig jobban siker?l a kelt t?szta, ha napos id? van odakint.
4 ?ra eltelt?vel lisztezett gy?r?deszk?n ?vatosan kb m?sf?l ujjnyira ny?jtom, majd kiss? belisztezett form?val szaggatom. Egy sima, v?konyabb fal? 2 decis ?vegpoh?t volt n?lam a c?lszersz?m, kiv?l?an m?k?d?tt.
A kiszaggatott darabokat szint?n lisztezett fel?letre helyezem ?vatosan (n?lam egy t?lca), majd konyharuh?val letakarva ?jabb 40-60 perc keleszt?s k?vetkezik.
Az utols? ?t percben alkalmas ed?nyt ?s cirka 7 dl olajat ker?tek. Az olajat ?n most m?rtem, 150-160 fokos volt, mikor az els?t beleeresztettem. Akinek nincs c?lszersz?ma, helyezze a tenyer?t az olaj f?l? f?l teny?rniyvel, ha hat?rozott melegs?get ?rez, indulhat a buli.
A f?nkok tetej?t az ujjbegyemmel benyomom k?z?pen, majd fejjel LEFEL? engedem az olajba, ?gy, hogy ne ?rjenek ?ssze. ?n maximum h?rmat s?t?ttem egyszerre. Ekkor r?gt?n r? is teszem az ed?nyre a fed?t, ?s kb 2-3 perc alatt aranybarn?ra s?t?m a f?nkok fels? fel?t (az els? etapn?l ?rdemes csekkolni, kontrol-freakek ?ll?thatnak id?z?t?t is- igen, n?lam volt :)).
A ford?t?s ut?n fed? n?lk?l s?l k?szre a f?nkok alja, majd pap?rt?rl?vel b?lelet t?lra teszem a k?sz darabokat, hogy a felesleges olaj leker?lhessen r?luk. Ha m?kunk van, van szalag, de ha nincs, att?l m?g lehet pr?ma a s?tem?ny, nem kell plusz frusztr?ci?t magunkra szedni, az ?z ?s az ?llag a l?nyeg-legal?bbis nekem. Ettem m?r el?g vacakot, szalagosat is...
P?r menetben ugyanaezt elj?tszom, majd legal?bb p?r fot? erej?ig visszatartom a n?pet a maratoni f?nkpuszt?t?st?l, lakjanak j?l a k?vet?k is vagy legal?bb a szem?k. Nekem ma k?b? 2 percem volt dokument?lni, ha h?tteret, eszk?zt vagy be?llt?st v?logatok, m?r csak a dagadt pocakkal piheg?, Forma-1 futam ut?n ?csing?z? band?r?l lehetett volna k?pem. Nyitott szemekkel, alf?ban- ma m?g no futam, no alibi a d?lut?ni bundiz?sra :D B?r el?g cukik voltak, de megk?m?ltem a l?tv?nyt?l a n?pet. GDPR, miegy?b, jobb ez mindenkinek, cser?be vannak pr?ma mobilos fot?k.
"A lehet? leghamarabb, mami!" visszatapsolva a vas?rnapi men?be, mert azt az?rt tiszt?ztuk, hogy egy sima h?tk?znapba ez a c?c? nem f?r bele. Erre val? minden ?nnepi ?tel- nem mindennapi. R?szemr?l meg j?het a b?jt ;-)