Kov?szos croissant
sponsored links
?jra r?kaptam a kov?sz nevel?sre. M?r n?gy f?le ?l a h?t?mben, ?gy id?r?l-id?re s?t?k egy-egy kenyeret, vagy valamilyen p?ks?tem?nyt.
?ppen ez a recept ugrott el?m , amit?l r?gt?n v?gyat ?reztem a kipr?b?l?s?ban.
Gyakorlatilag ar?nyaiban mindent megtartottam, csak lefeleztem a mennyis?get ?s egy kis thangzhong adtam m?g hozz?.
Hozz?val?k:
250 g BL 80 keny?rliszt Szab? Malom
10 g barna cukor
60 g gy?m?lcsv?z (v?zben ?rlelt gy?m?lcs/aszalt gy?m?lcs leve)
80 g tej
100 g feh?r kov?sz
30 g tangzhong
4 g s?
Lamin?l?shoz:
150 g ?r vaj
Ken?shez:
1 toj?ss?rg?ja
1 ek tej
Elk?sz?t?se:
A lisztet ?s a folyad?kokat ?sszekevertem, hogy ?ssze?lljanak ?s letakarva 2 ?r?t pihentettem (autol?zis). Majd hozz?kevertem a tangzhongot, a kov?szt ?s a cukrot ?s alaposan ?sszedagasztottam. V?g?l hozz?adtam a s?t ?s avval is dagasztottam m?g n?h?ny percet, majd letakarva f?l ?r?t pihentettem.
K?zben a 150 g vajat k?t r?teg folpack k?z?tt kiny?jtottam kb. 25x25 cm-es kock?ra .
A t?szt?t is kiny?jtottam t?glalap form?ra (30 x 50 cm) enyh?n lisztezett m?rv?nylapon.
A t?szt?ra fektettem a vajat ?s behajtottam a szabad v?g?t.
?ppen ez a recept ugrott el?m , amit?l r?gt?n v?gyat ?reztem a kipr?b?l?s?ban.
Gyakorlatilag ar?nyaiban mindent megtartottam, csak lefeleztem a mennyis?get ?s egy kis thangzhong adtam m?g hozz?.
Hozz?val?k:
250 g BL 80 keny?rliszt Szab? Malom
10 g barna cukor
60 g gy?m?lcsv?z (v?zben ?rlelt gy?m?lcs/aszalt gy?m?lcs leve)
80 g tej
100 g feh?r kov?sz
30 g tangzhong
4 g s?
Lamin?l?shoz:
150 g ?r vaj
Ken?shez:
1 toj?ss?rg?ja
1 ek tej
Elk?sz?t?se:
A lisztet ?s a folyad?kokat ?sszekevertem, hogy ?ssze?lljanak ?s letakarva 2 ?r?t pihentettem (autol?zis). Majd hozz?kevertem a tangzhongot, a kov?szt ?s a cukrot ?s alaposan ?sszedagasztottam. V?g?l hozz?adtam a s?t ?s avval is dagasztottam m?g n?h?ny percet, majd letakarva f?l ?r?t pihentettem.
K?zben a 150 g vajat k?t r?teg folpack k?z?tt kiny?jtottam kb. 25x25 cm-es kock?ra .
A t?szt?t is kiny?jtottam t?glalap form?ra (30 x 50 cm) enyh?n lisztezett m?rv?nylapon.
A t?szt?ra fektettem a vajat ?s behajtottam a szabad v?g?t.
Majd r?hajtottam a m?sik oldal?t is, ?gy kaptam h?rom r?teg t?szta k?z?tt k?t r?teg vajat.
Ezt elford?tottam 90 fokkal ?s ?jra t?glalapp? ny?jtottam, ?s ism?t 3 r?tegbe hajtottam. Betettem folpackba csomagolva a h?t?be pihenni f?l ?r?t. Ezt m?g k?tszer megism?teltem, majd bent hagytam 9 ?r?t a h?t?ben. ?jjel, lefekv?s el?tt a t?szt?t el?vettem, kiny?jtottam t?glalap alak?ra ?s 6 h?romsz?get v?gtam bel?le, amit szorosan feltekertem. S?t?pap?rral b?lelt tepsibe tettem ?ket egym?st?l t?vol- b?zva benne, hogy alaposan megn?nek. F?li?val lefedve a h?v?s kamr?ba tettem kelni ?gy 6,5 ?r?ra.
Majd reggel a s?t?t el?meleg?tettem a croissantok tetej?t megkentem tejes toj?ss?rg?j?val.
El?sz?r f?li?val lefedve 200 fokon h?l?gkever?sen s?t?ttem 15 percig, azt?n levettem r?luk a f?li?t ?s a h?l?gkever?st ?s m?g 10 percig s?ltek, m?g ezt a sz?nt el?rt?k.
Azt?n j?tt a gyere buci, hamm bekaplak.
Nagyon el?gedett vagyok vel?k ?gy els?re. Nem sok?ra csiszolok m?g a technik?n. :-)
A blogban k?z?lt receptjeim, fot?im kiz?r?lag az ?r?sos beleegyez?sem ut?n k?z?lhet?k m?s oldalakon. Ez al?l kiv?telt k?peznek azok a weboldalak, ahol nem k?zlik az eg?sz ?r?st, csak els? sorait, folytat?s?rt pedig a blogomra kattint az olvas?.