koreai töltött tészta / korean dumplings / mandu / ??

2010-11-22

sponsored links

számos módja van a töltött tészta elkészítésének és felhasználásának. a koreaiak a nálunk elterjedt tojásos készítéssel szemben csak lisztet és vizet használnak a tészta alapanyagaiként. az elkészült batyut sütve, fõve, gõzölve eszik.

tészta

  • 3 bögre liszt
  • 1 bögre víz

töltelék

  • 500 g disznó- és marhahús keverék - darálva
  • 1/2 db hagyma - apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma - apróra vágva
  • 1 db tojás
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek olaj
  • só, bors

a lisztbõl és vízbõl puha, ruganyos tésztát gyúrtam. miközben pihentettem, a töltelék hozzávalóit alaposan összekevertem.
a tésztát vékonyra (2-3 mm) nyújtottam és kerek alakú lapokat vágtam belõle. a lapok közepére tettem egy kanállal a töltelékbõl. a lapot kettõbe hajtottam és az ív mentén a tésztát összecsíptem (hogy jobban ragadjon, kissé megnedvesítettem a széleket). a sült manduhoz (fried mandu / ???) legyezõszerûen összehajtottam a széleket (lásd a képen), a fõtt manduhoz (boiled mandu / ???) raviolihoz hasonló alakzatúra formáltam a tésztát (a töltelék mentén az íves szélét felhajtottam és a félkör csúcsait elõl összecsíptem).

-----

megjegyzések

1. ne nyújtsuk túl vékonyra a tésztát, mert késõbb, amikor dolgozunk vele, kiszakadhat.

2. ízlés szerint bármi mással is lehet tölteni. vegetáriánusok tölthetik tofu, gomba, hagyma keverékkel.

3. sok idõbe telik elkészíteni. viszont sok lett belõle. egy részét lefagyasztottam.

-----

ezt készítheted belõle:

sült mandu (link)

mandu leves (link)

 


Folytats a blogon ... tutorafoz.freeblog.hu/archives/2010/1...

sponsored links

Keres?s